Banner
Banner
Banner

 

 

Αρχική Σελίδα

 
 

Building CapaCity among Microplastics INDustry Stakeholders (BCC MINDS)

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

 

 

Η χρήση των πλαστικών στην καθημερινή μας ζωή αυξάνεται διαρκώς. Λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων τους τα πλαστικά είναι ανθεκτικά, εύπλαστα, φτηνά στη χρήση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών.


Ωστόσο, τα μειονεκτήματα των πλαστικών γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά αφού μεγάλες ποσότητες πλαστικών διαρρέουν σε ποτάμια και ωκεανούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα.


Οι απώλειες και οι απελευθερώσεις των πρωτογενών μικροπλαστικών ποσοτικοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα για επτά πηγές που προσδιορίστηκαν ως κυρίαρχες σε προηγούμενες μελέτες.

Αυτές είναι:

 
 
 

PlasticTwist- 4ο Newsletter- 18/06/2019

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

18.06.2019


Το 4ο newsletter του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» Plastic Twist An Open Platform for plastic lifecycle awareness, monetization,and sustainable innovation είναι εδώ για να μας θυμίσει τις δημιουργικές ιδέες που παρήχθησαν για την επαναχρησιμοποίηση και απόδοση νέας αξίας στα πλαστικά απορρίμματα, κατά τη διάρκεια των διαφόρων workshops,fablabs και bootcamps των τριών πιλότων (Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία)


 
 
 

Building CapaCity among Microplastics INDustry Stakeholders (BCC MINDS)

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

Building CapaCity among Microplastics INDustry Stakeholders (BCC MINDS)


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά πως ο αριθμός των πλαστικών που εναποτίθενται στο περιβάλλον κάθε χρόνο είναι από 70.000 έως 200.000 τόνοι μικροπλαστικών ετησίως.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) πρότεινει την απαγόρευση στην εκ προθέσεως προσθήκη μικροπλαστικών σε προϊόντα όπως τα καλλυντικά, απορρυπαντικά και τα αγροτικά λιπάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταπολεμηθεί η ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα με τον περιορισμό αυτό μπορεί να μειώθει η ποσότητα των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον στην ΕΕ κατά περίπου 400 χιλιάδες τόνους σε διάστημα 20 ετών.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού καταλήγουν στις υδάτινες ροές και στους ωκεανούς, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την ανησυχία των επιστημόνων για την επίδρασή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.  Αφού απελευθερωθούν, μπορούν να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο περιβάλλον, ο χρόνος ζωής μερικών είναι χιλιάδες χρόνια και έτσι καθίσταται πρακτικά αδύνατο να αφαιρεθούν. Επί του παρόντος, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος αυτής της μακροπρόθεσμης έκθεσης στο περιβάλλον.

Επίσης σύμφωνα με τον ECHA διαπιστώθηκε ότι τα μικροπλαστικά που προστίθενται σκόπιμα είναι πιθανότερο να συσσωρεύονται σε χερσαία περιβάλλοντα, καθώς τα σωματίδια συγκεντρώνονται στην ιλύ βιολογικών καθαρισμών, που χρησιμοποιείται συχνά ως λίπασμα. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των μικροπλαστικών απελευθερώνεται απευθείας στο υδάτινο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ! ΣΥΡΟΣ: 16-23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

 
 
 

Δ.Τ. 04/06/2019 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

04 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Προστασία του Περιβάλλοντος: επιλογή ή υποχρέωση?Στις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που είχαμε πρόσφατα (αλλά και στην τρίτη που μας έρχεται;;;!!!),  τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού πλούτου και βιοποικιλότητας της χώρας μας, η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η εναλλακτική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, δεν αποτελέσαν ζητήματα συζητήσεων και προτάσεων και γενικά έμειναν μακριά από τα θέματα της «εκλογικής ατζέντας».Σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τα θέματα Δημοκρατίας, Οικονομίας-Εργασίας και Προσφυγι-κού, κύριο ζήτημα αποτέλεσε η ανάδειξη και η κατάθεση προτάσεων για το μεγάλο πρό-βλημα της Κλιματικής Αλλαγής και της Ενεργειακής Φτώχειας. Στη χώρα μας δυστυχώς τέτοια ζητήματα δεν απασχολούν τη διαδικασία ανάδειξης – εκλογής αυτών που μας εκ-προσωπούν σε οποιοδήποτε κέντρο αποφάσεων και εξουσίας. Καμιά πρόταση δεν ακού-στηκε από τους συμμετέχοντες κι αν κάποιες/οι προσπάθησαν να μας πουν κάτι, αυτό ήταν πολύ γενικό κι αδιάφορο ή στην χειρότερη περίπτωση δεν έφθασε στα αυτιά μας.

Read more: Δ.Τ. 04/06/2019 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 
   

Page 1 of 105

 
homeimage_2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr