Banner
Banner
Banner
 

Αρχική Σελίδα

 
 

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

 

Κοινή τοποθέτηση 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων


Τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων της χώρας δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνα περιβαλλοντικά τετελεσμένα. Σημαντικοί φυσικοί θησαυροί απειλούνται και η προστατευτική για το περιβάλλον νομοθεσία υπονομεύεται, για ένα φημολογούμενο σωτήριο οικονομικό όφελος που δεν προκύπτει ούτε από αξιόπιστα και τεκμηριωμένα δεδομένα ούτε από τη διεθνή εμπειρία. Μαζί με τον περιβαλλοντικό πλούτο, σε διακινδύνευση τίθεται και η άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον οικονομική δραστηριότητα των ευρύτερων περιοχών, κυρίως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή. Εκτός από τους προφανείς κινδύνους για τις περιοχές εκμετάλλευσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί πρακτική που αντίκειται προκλητικά στην παγκόσμια ανάγκη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Σοβαρή απειλή για τις ελληνικές θάλασσες: Οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί για υδρογονάνθρακες καλύπτουν περίπου 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κομμένη σε «οικόπεδα πετρελαίου», αυτή η τεράστια θαλάσσια περιοχή καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ελληνικής Τάφρου, παγκόσμιας σπουδαιότητας ενδιαιτήματος για τα θαλάσσια θηλαστικά. Η περιοχή έχει κρίσιμη σημασία για την επιβίωση όλων των απειλουμένων ειδών θαλάσσιων θηλαστικών που απαντώνται στη Μεσόγειο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιοτόπους της Μεσογείου για τον ζιφιό (Ziphius cavirostris), είδος ιδιαίτερα ευάλωτο σε ανθρωπογενείς ήχους.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Επι-στροφή στη βρύση και πολιτισμός

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

23/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει τη δυναμική να προστατεύει τον πολιτισμό μας! Η εκστρατεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Επι-στροφή στη Βρύση», για την προώθηση του νερού βρύσης, όπως σημειώνει η DIADRASIS, έφερε στην επιφάνεια και άλλο ένα θέμα. Αυτό της απώλειας των παραδόσεων που συνδέονται με την κουλτούρα της προσφοράς νερού. Εκείνο το «ένα νεράκι του Θεού» που προσφέρεις στον περαστικό, τον επισκέπτη, στον οδοιπόρο.

Η ελληνική παράδοση και φιλοξενία εδώ και αιώνες αρχίζει το καλοδέξιμο του επισκέπτη με την προσφορά ενός ποτηριού κρύου νερού, παράδοση που χαρακτηρίζει ακόμα και τις εμπορικές δραστηριότητες, μιας και το νερό φτάνει στα εστιατόρια και τα καφέ πριν την οποιαδήποτε παραγγελία. Τα τελευταία χρόνια όμως η κληρονομιά μας αυτή κινδυνεύει να αφανιστεί αφού, όλο και πιο συχνά, τα πλαστικά εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού παίρνουν τη θέση της παγωμένης κανάτας, αντικαθιστώντας την φιλόξενη κίνηση με εμπορική συναλλαγή σημειώνει η DIADRASIS που έχει στόχο τη διάσωση, τη διάδοση, τη διατήρηση, αλλά και την ανάδειξη της ανεξερεύνητης πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης. Η επιστροφή σε ανθρώπινες συμπεριφορές στις καθημερινές συνήθειες, μπορεί να διαφυλάξει έμπρακτα όχι μόνο τον πλανήτη μας, αλλά και τον πολιτισμό του. 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Προάσπισε το Νερό - #ProtectWater– Διαθέσιμες και στην ελληνική γλώσσα οι θέσεις μας για την πολιτική των υδάτων στο πλαίσιο διαβούλευσης της ΕΕ για την Οδηγία 2000/60/ΕΚ

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31/10/2018

 

Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις υψώνουν ασπίδα απέναντι στην πολιτική απορρύθμισης της Οδηγίας 2000/60 για την πολιτική των υδάτων, καλώντας πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν στη πανευρωπαϊκή δράση Προάσπισε το Νερό - #ProtectWater.

Μέσα από την κοινή διαδικτυακή πρωτοβουλία, πολίτες και φορείς της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τα ύδατα στην Ευρώπη. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση της Οδηγίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική βάση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων. Ζητούμε να διατηρηθούν τα υψηλά της πρότυπα όπως αυτά ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη δείχνουν ελάχιστη θέληση ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, κάτι που αποδεικνύεται από τα αναποτελεσματικά Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, τα Προγράμματα Μέτρων που δεν εφαρμόζονται, την ανεπαρκή χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους, καθώς και από την υπερβολική χρήση (και κατάχρηση) διαφόρων τύπων απαλλαγών που προβλέπονται στο πλαίσιο της Οδηγίας, ζητούμενο δεν είναι απλά να διατηρηθεί η Οδηγία, αλλά να ενισχυθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στη χώρα μας. Η επιτυχία στην εφαρμογή πολιτικής για τα ύδατα, όπως έχει πάγια υποστηρίξει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, εξαρτάται από τη στενή συνεργασία και τη συνεπή δράση στο επίπεδο της ΕΕ, των κρατών μελών και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από την πληροφόρηση, τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και τη συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών.

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Σχόλια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη νέα Οδηγία για το πόσιμο νερό

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30/10/2018

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Right2Water και τη συγκέντρωση περισσότερων από 1,6 εκατομμυρίων υπογραφών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το πόσιμο νερό στην κατεύθυνση της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό [1].

 

Δυστυχώς, στις 23 Οκτωβρίου, στη σχετική ψήφιση της νέας Οδηγίας για το πόσιμο νερό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδυνάμωσε την πρόταση Οδηγίας με το αιτούμενο τα κράτη-μέλη να «προωθήσουν» και όχι να «εξασφαλίσουν» την πρόσβαση σε νερό για όλους. Ωστόσο, στην πρόταση Οδηγίας συμπεριλαμβάνονται και σημαντικά στοιχεία όπως η δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια και η αποθάρρυνση της χρήσης εμφιαλωμένου νερού σε αυτά, η εγκατάσταση και συντήρηση υπαίθριου και εσωτερικού εξοπλισμού για πρόσβαση σε νερό σε δημόσιους χώρους, η ενθάρρυνση των εστιατορίων και των κυλικείων να παρέχουν νερό βρύσης (αν και κακώς προστέθηκε η δυνατότητα χρέωσης  του).

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Τα πλαστικά μιας χρήσης – Πρόταση οδηγίας της ΕE

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

19 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 80-85% των απορριμμάτων στις παραλίες είναι πλαστικά, με τα πλαστικά μιας χρήσης να αντιπροσωπεύουν το 50%. Αυτός είναι και ο λόγος που συζητιέται αυτήν την περίοδο στις Βρυξέλλες πρόταση οδηγίας για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μαζί με τα δίκτυα στα οποία ανήκει, ζητά[i] από τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά στην πηγή, καθώς και για τη δεσμευτική ευθύνη των παραγωγών. Λιγότερο από το 30% των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο συλλέγονται για ανακύκλωση, ενώ τα υπόλοιπα απορρίπτονται, καίγονται ή διαφεύγουν στο περιβάλλον.[ii]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χωριστή συλλογή σε ποσοστό 90% για τα πλαστικά μπουκάλια, ενώ υπάρχει ο στόχος ανακύκλωσης περιεχομένου στο 35% έως το 2025, κάτι που θα αποτελέσει σημείο "διαμάχης" καθώς διαφαίνεται να υπάρχει απροθυμία ως προς τα μηχανήματα επιστροφής κενών μπουκαλιών που είναι και τα μόνα που αποδεδειγμένα μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στη συλλογή των πλαστικών φιαλών. Έντονη είναι η κινητοποίηση μεμονωμένων ευρωβουλευτών σχετικά με τα βιοαποικοδομήσιμα ή λιπασματοποιήσιμα και λοιπά υλικά που εξακολουθούν όμως να είναι πλαστικά, οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερες από εκείνες των πλαστικών, ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν διαθέτουν καν συστήματα διαχείρισής τους. Τόσο οι τροποποιήσεις για τα βιοπλαστικά όσο και άλλες που συζητούνται, σκοπό έχουν να μειώσουν την προσπάθεια να γίνουμε όλοι καλύτεροι και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υιοθετηθούν. 

Διαβάστε περισσότερα

 
   

Page 1 of 102

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
 
homeimage_3.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr