Banner
Banner
Banner
 

Αρχική Σελίδα

 
 

Τα πλαστικά μιας χρήσης – Πρόταση οδηγίας της ΕE

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

19 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 80-85% των απορριμμάτων στις παραλίες είναι πλαστικά, με τα πλαστικά μιας χρήσης να αντιπροσωπεύουν το 50%. Αυτός είναι και ο λόγος που συζητιέται αυτήν την περίοδο στις Βρυξέλλες πρόταση οδηγίας για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μαζί με τα δίκτυα στα οποία ανήκει, ζητά[i] από τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά στην πηγή, καθώς και για τη δεσμευτική ευθύνη των παραγωγών. Λιγότερο από το 30% των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο συλλέγονται για ανακύκλωση, ενώ τα υπόλοιπα απορρίπτονται, καίγονται ή διαφεύγουν στο περιβάλλον.[ii]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χωριστή συλλογή σε ποσοστό 90% για τα πλαστικά μπουκάλια, ενώ υπάρχει ο στόχος ανακύκλωσης περιεχομένου στο 35% έως το 2025, κάτι που θα αποτελέσει σημείο "διαμάχης" καθώς διαφαίνεται να υπάρχει απροθυμία ως προς τα μηχανήματα επιστροφής κενών μπουκαλιών που είναι και τα μόνα που αποδεδειγμένα μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στη συλλογή των πλαστικών φιαλών. Έντονη είναι η κινητοποίηση μεμονωμένων ευρωβουλευτών σχετικά με τα βιοαποικοδομήσιμα ή λιπασματοποιήσιμα και λοιπά υλικά που εξακολουθούν όμως να είναι πλαστικά, οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερες από εκείνες των πλαστικών, ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν διαθέτουν καν συστήματα διαχείρισής τους. Τόσο οι τροποποιήσεις για τα βιοπλαστικά όσο και άλλες που συζητούνται, σκοπό έχουν να μειώσουν την προσπάθεια να γίνουμε όλοι καλύτεροι και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υιοθετηθούν. 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποκτά θεσμικό πλαίσιο προστασίας

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Κοινό δελτίο τύπου Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

 

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου (περιοχές Natura 2000 - GR 2550005, GR 2330005 και GR 2330008).=

Έπειτα από χρόνια κοινών προσπαθειών, δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, τρία πρακτικά επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 32/2015, 175/2017 και 80/2018), μία καταδίκη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ C-504/14, Απόφαση της 10ης Νοεμβρίου 2016) και μια επίσημη Σύσταση για μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (case file 2010/5 «Greece: Threats to marine turtles in Thines Kyparissias», Recommendation No. 174), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει ένα μεγάλο βήμα στην προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

#ProtectWater

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Συμπλήρωσε τη φόρμα & ανάλαβε δράση!

 
   
 

«Επι-στροφή στη Βρύση»!.. Γιατί όλα τα νερά δεν είναι ίδια!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


7/9/2018

«Επι-στροφή στη Βρύση»!.. Γιατί όλα τα νερά δεν είναι ίδια!

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μαζί με στρατηγικούς εταίρους, εδώ και χρόνια, επαναπροσδιορίζει τη σχέση όλων μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο και με στόχο την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού. Το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου, στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η σχέση μας με αυτό, προωθώντας τη χρήση του νερού βρύσης σε ευρεία κλίμακα.
Ο Δήμος Αθηναίων, υπέγραψε πρώτος το 2014 μνημόνιο συνεργασίας με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με αντικείμενο την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος ύδρευσης στους δημόσιους χώρους, με πρόθεση να συνεισφέρει ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Ο Δήμος Αθηναίων, συνεπής ως προς τη δέσμευσή του, έθεσε σε λειτουργία φέτος το καλοκαίρι τρεις δημόσιες βρύσες, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Η μία βρύση βρίσκεται στο Σύνταγμα στις αρχές της Ερμού, η δεύτερη στην Πλατεία Ασωμάτων και η τρίτη στην είσοδο του μετρό Κεραμεικός. Πρόκειται για μία εξαιρετική αρχή, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία και οι υπόλοιπες βρύσες της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Το 2017, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την ΕΔΕΥΑ παρουσίασε την καινοτόμο δράση «Επι – στροφή στη Βρύση» η οποία προωθεί την άποψη ότι το νερό είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος, ένα περιβαλλοντικό αγαθό που εξασφαλίζει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη και αποτελεί δημόσιο αγαθό που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι έχει οικονομική διάσταση, και μάλιστα σημαντική, εξαιτίας των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διανομής και διάθεσής του.

 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ANIMA, Αρκτούρος, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η προβλεπόμενη έκτακτη διαδικασία έκδοσης πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με υπουργική απόφαση και μετά από αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί ένα προσωρινό και εξαιρετικά αδύναμο μέτρο, καθώς οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εννιά.

 

Διαβάστε περισσότερα

 
   

Page 1 of 101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
 
homeimage_4.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr