Banner
Banner
Banner

 

 

Αρχική Σελίδα

 
 

Αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

 

 

Προς

κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Κοινοποίηση:

κ. Κ. Αραβώση, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

 

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2020

 

Θέμα: Αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για όλους μας.

Με το κλείσιμο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», θεωρούμε επί της διαδικασίας απαραίτητο να ζητήσουμε εγγράφως να μην το καταθέσετε προς ψήφιση μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής.

Σε αυτή τη συγκυρία και με έντονη πίεση χρόνου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μελετήσαμε το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και συμμετείχαμε, στον βαθμό του δυνατού, στη δημόσια διαβούλευση.

Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούμε επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Οριστική λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας ή όχι;

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου

Οριστική λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας ή όχι;

Ενώ το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας είναι κρίσιμο και η εφαρμογή έως τώρα του μέτρου για τον περιορισμό της χρήσης της είναι απολύτως διάτρητη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) προσεγγίζει για άλλη μια φορά το θέμα μονοδιάστατα, προτείνοντας απλά την επέκταση του ανταποδοτικού τέλους στις πλαστικές σακούλες ανεξάρτητα του πάχους τους. Παρότι η νέα ρύθμιση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, απέχουμε ακόμα πολύ από την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας. Επιτέλους, απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα ως όφειλε, δηλαδή ως το πρώτο βήμα προς μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, με τον πολίτη να είναι στο επίκεντρο των αλλαγών και όχι ο παθητικός δέκτης μέτρων.

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ

 
 
 

Δήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα και στα νησιά

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

Δήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα και στα νησιά

 

Με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά και τον Έβρο.

Ως οργανώσεις που υπερασπιζόμαστε τη ζωή και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται με δραματικά επεισόδια στη χώρα μας. Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα της προώθησης από το τουρκικό κράτος χιλιάδων ανθρώπων στα σύνορα. Ένα όμως είναι σίγουρο: οι κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με σεβασμό στη ζωή και τα δικαιώματα όλων.

 

Η ελληνική κοινωνία, που γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος, οικονομική ανέχεια, ξενιτεμός και προσφυγιά, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να στέκεται ψηλά, να δείχνει αλληλεγγύη και να προσφέρει όση στήριξη είναι δυνατή, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Αυτή τη δύσκολη στιγμή δοκιμάζονται τα ίδια τα ανθρωπιστικά θεμέλια των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά πρέπει να σταθεί στο ύψος των αξιών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, δείχνοντας μηδενική ανοχή στην εργαλειοποίηση ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Κοινή τοποθέτηση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επί του αναμενόμενου νομοσχεδίου για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

Κοινή τοποθέτηση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επί του αναμενόμενου νομοσχεδίου για περιβαλλοντικά ζητήματα.


Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με την προετοιμασία ενός νέου νόμου-πλαισίου για το περιβάλλον με αντικείμενο νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις προστατευόμενες περιοχές, τις οικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, WWF εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

Μετά τη συνάντηση, για την οποία ευχαριστούμε τον Υπουργό, κυκλοφόρησε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Αναφορικά με το μονομερές αυτό κείμενο, οι οργανώσεις δηλώνουν τα παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Plastic Twist: The Art of Making a New Plastic Economy

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

Την Κυριακή 10 Νοέμβριου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Horizon2020 προγράμματος PlasticTwist: an open platform for plastic lifecycle awareness, monetization, and sustainable innovation.

Συνεργάτες, start ups, κοινό συζήτησαν για την δημιουργία μιας νέας κυκλικής οικονομίας γύρω από το πλαστικό με τη χρήση της πλατφόρμας που σχεδιάστηκε στα πλαίσια του έργου. Το ακροατήριο ενθουσιώδες, ψήφισε μεταξύ 5 καινοτόμων έργων βασισμένων στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση πλαστικού με την χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από τους τρεις πιλότους του PlasticTwist.

Μέρος του έργου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρουσίασε την Ελληνική ιδέα, η οποία ψηφίστηκε ως τρίτη καλύτερη από το κοινό της εκδήλωσης. H Ελληνική ιδέα που παρουσιάστηκε στην τελική εκδήλωση του Plastic Twist: The Art of Making a New Plastic Economy, ήρθε από την Θεσ/κη και μια ομάδα ανθρώπων που σχηματίστηκε στα πλαίσια του συμμετοχικού εργαστηρίου που διοργάνωσε, το καλοκαίρι, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα DATALAB του εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Δεδομένων Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ . Ο κεντρικός στόχος της ιδέας που παρουσιάστηκε, είχε στην δημιουργία μιας ΚΟΙΝΣΕΠ η οποία θα συντονίζει την συλλογή, διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών βαρελιών που χρησιμοποιούνται στις 147 μυδοκαλλιέργειες της δυτικής ακτής του Θερμαϊκού κόλπου, με πολλά από αυτά να καταλήγουν ως παράκτια απορρίμματα παρασυρόμενα από τα ρεύματα της περιοχής. Στα πλαίσια του προγράμματος προτάθηκε η ιδέα αυτή όχι μόνο ως ένα μέσο λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά και ως ένα εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για το θέμα της παράκτιας και θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και ως έναν τρόπο επανααξιοποίησης των πλαστικών βαρελιών μέσα από καινοτόμες μεθόδους, και με την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και του οικοσυστήματος μιας πλατφόρμας που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

 

Διαβάστε περισσότερα

 
   

Page 1 of 106

 
homeimage_4.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr