Θέσεις - Στόχοι

 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκίνησε το 1990 ως μια Περιβαλλοντική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από μία ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να παρέμβουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα.

Σήμερα, είμαστε μια οργάνωση με χιλιάδες υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα, με παρεμβάσεις και συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και Εύρω-Μεσογειακό επίπεδο.
Ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική στις μη βιώσιμες πρακτικές και πολιτικές. Πιέζουμε για λύσεις σε συνεργασία με τους πολίτες. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για βιωσιμότητα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προωθούμε το διάλογο και τη συνεργασία που βασίζεται σε κοινούς στόχους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν, μέσα από καινοτόμες και αποτελεσματικές διαδικασίες.

 

Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε τον κόσμο γύρω μας
Οι κοινωνίες μας ακολουθούν ένα μοντέλο ανάπτυξης, που οδηγεί ολοταχώς στην ανατροπή του κλίματος, την κατάρρευση του οικοσυστήματος και σε βαθιές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις.
Το δίλημμα της εποχής μας είναι αμείλικτο:
Αποδεχόμαστε παθητικά τις δραματικές αλλαγές ή αλλάζουμε έγκαιρα εφαρμόζοντας οικολογικά βιώσιμες λύσεις για την αποτροπή τους; Σε έναν κόσμο που έτσι κι αλλιώς αλλάζει,προσκαλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν μαζί μας για οικολογικές πολιτικές και μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη στάση ζωής.

Σκεφτόμαστε σφαιρικά, δρούμε τοπικά και παγκόσμια

  • Για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
  • Για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την αποφυγή της πυρηνικής απειλής.
  • Για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του πλούτου των ακτών και της θάλασσας και την ταυτόχρονη ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
  • Για μια οικολογικά βιώσιμη οικονομία, που μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και φυσικών πόρων, θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων.
  • Για την προστασία του φυσικού πλούτου μακροχρόνια.
  • Για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και οικολογικών γειτονιών με πράσινες ζώνες, χώρους για περπάτημα, ποδήλατο και παιχνίδι, για τη βιώσιμη κινητικότητα και για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, που θα συντελέσουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών

Μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δημόσιες εκδηλώσεις, εθελοντικά προγράμματα, μεταφορά καλών πρακτικών, επιστημονικές ημερίδες, συμμετοχικές διαδικασίες, παρουσίαση επεξεργασμένων προτάσεων και λύσεων, έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και συνεργασίες με πολυάριθμους φορείς και δεκάδες χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο.

Υποστηρίζουμε τον εθελοντισμό
Χιλιάδες μέλη, υποστηρικτές και εθελοντές δραστηριοποιούνται στην προώθηση οικολογικών προτάσεων και πρακτικών για την εξοικονόμηση του νερού, της ενέργειας και την προστασία του κλίματος, στους καθαρισμούς παραλιών, στη διατήρηση και διαχείριση οικολογικά ευαίσθητων περιοχών και στη στήριξη της βιωσιμότητας τοπικά.
  • Τουλάχιστον 15.000 πολίτες συμμετέχουν κάθε χρόνο στους εθελοντικούς καθαρισμούς των ακτών, της θάλασσας και άλλων φυσικών περιοχών, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο».
  • Πάνω από 15.000 μαθητές ενημερώνονται κάθε σχολική χρονιά για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση του νερού.
  • Γύρω στους 3.000 πολίτες συμμετέχουν ετησίως σε διεθνείς συναντήσεις,ημερίδες, συνέδρια, καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια εκπαίδευσης και διαγωνισμούς καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εμπιστευόμαστε στους νέους το μέλλον μας
Αν και δίνουμε έμφαση στην ενεργοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας, πιστεύουμε πως οι νέοι έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στη δημιουργία μιας οικολογικά βιώσιμης κοινωνίας. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες, τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις μας.

Για να δυναμώσει η κοινωνία των πολιτών…
Είμαστε μια οργάνωση πλουραλιστική, δημοκρατική και ανεξάρτητη από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και τη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος μέσα από το διάλογο. Επιδιώκουμε τη συνεχή μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές μας. Δεσμευόμαστε από κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας για τη λειτουργία και τα οικονομικά μας. Χρησιμοποιούμε κρατικούς πόρους και χορηγίες μόνο για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, φροντίζοντας να μην εξαρτόμαστε ποτέ από μία πηγή χρηματοδότησης.

…και να φθάσουν οι δράσεις μας πέρα από τα σύνορα
Τα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι μοναδικά. Τα μοιραζόμαστε με άλλους λαούς στο «κοινό μας σπίτι» τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, ολόκληρο τον πλανήτη. Πολιτισμός και περιβάλλον στη Μεσόγειο ήταν αλληλένδετα για χιλιάδες χρόνια. Προωθούμε την επικοινωνία και τον αλληλοσεβασμό για την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων. Καλλιεργούμε την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συνεργασία με φορείς της αυτοδιοίκησης και διεθνείς ΜΚΟ, προκειμένου να ασκήσουμε πιέσεις στις κυβερνήσεις για την υιοθέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών.
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr