Λύσεις και προτάσεις για το παράκτιο περιβάλλον από την Καλαμάτα

 
 

Λύσεις και προτάσεις για το παράκτιο περιβάλλον από την Καλαμάτα

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  η εκδήλωση με θέμα  «ΚΛΙΜΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: η περίπτωση της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», που διοργάνωσε o Όμιλος UNESCO Καλαμάτας, με την συνεργασία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  και την υποστήριξη του  Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών, το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 στη  Νομαρχία Καλαμάτας αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" με την παρουσία εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Κοινότητας, αλλά και ειδικών σε θέματα παράκτιας, περιαστικής και αστικής διαχείρισης.

 Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, επισημάνθηκε ο ρόλος της διεθνούς αλλά και ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση και στις δράσεις προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσσηνία, ως ενδεικτικό σημείο αναφοράς και μέτρησης δεικτών (λόγω γεωγραφικού σημείου αλλά και απουσίας εντατικής ρύπανσης στην περιοχή) για την καταγραφή των απαραίτητων επιστημονικών δεδομένων, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Επιπρόσθετα τη συζήτηση και τις εισηγήσεις απασχόλησε η κατάσταση του αστικού περιβάλλοντος και οι δράσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε για την βελτίωσή του, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, την βελτίωση του αστικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την διαχείριση του αστικού και περαστικού πρασίνου, ενώ αναλυτικά συζητήθηκε η ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Καλαμάτας, καθώς και τα θέματα ποιότητας του  θαλασσίου περιβάλλοντος, Τέλος, επισημάνθηκε ο πολύ σημαντικός ρόλος που έχει το περιαστικό πράσινο και οι δασικές εκτάσεις γύρω από την Καλαμάτα, αλλά και η άμεση ανάγκη για πρόληψη, προστασία και ανάπτυξη των έργων υποδομής, όσον αφορά στα μικρά αντιπλημμυρικά έργα και τις δράσεις πυροπροστασίας και δασοανάπτυξης, στην περιοχή του Ταΰγετου, ειδικά στις καμένες περιοχές.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Βασίλης Δικαιουλάκος  – Πρόεδρος Ομίλου UNESCO Καλαμάτας, η κα Άννυ Μητροπούλου – Διευθύντρια Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας, και οι βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Κουσελάς Δημήτριος και Οδυσσέας Βουδούρης.
Επίσης παραβρέθηκαν η κα Παυλέα από την Δ/νση Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος των Φίλων του Μεσσηνιακού Κόλπου, εκπρόσωποι της «Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας» και της Κοινωνικής Ανάπτυξης Νέων Καλαμάτας (Κ.Α.ΝΕ) και μέλη από τους «Ποδηλάτες Καλαμάτας», υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας και του Δήμου, στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ.


Στην Εναρκτήρια ομιλία ο Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός,  - Ακαδημαϊκός - Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε ότι  στις επερχόμενες δεκαετίες, η Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει σημαντικές περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις. Επιπλέον των υφισταμένων και μακροχρόνιων προβλημάτων θαλάσσιας, ατμοσφαιρικής και εδαφικής ρύπανσης, η μελλοντική αλλαγή του κλίματος αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην περιοχή. Ιδιαιτέρως το Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος έχουν χαρακτηριστεί ως "σταυροδρόμια" διασυνοριακής μεταφοράς αερίων ρύπων και ατμοσφαιρικών αερολυμάτων, τα οποία αμφότερα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της ατμόσφαιρας της περιοχής, επηρεάζοντας έτσι το κλίμα.
Με γνώμονα αυτές τις προκλήσεις, ιδρύθηκε το “Navarino Environmental Observatory (Ν.Ε.Ο.)” ένα πρότυπο περιβαλλοντικό ερευνητικό κέντρο στη Μεσσηνία, Η ίδρυση του Ν.Ε.Ο. αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή μέσω της συνεργασίας ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας με ακαδημαϊκούς φορείς διεθνούς εμβέλειας, με οφέλη για την τοπική κοινωνία. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του NEO θα περιλαμβάνουν: α) Μελέτη των μεταβολών στη σύσταση της ατμόσφαιρας, β) Προσομοίωση των κλιματικών αλλαγών και της ποιότητας της ατμόσφαιρας τόσο σε παγκόσμια όσο και σε τοπική κλίμακα, γ) Διερεύνηση της συμβολής των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην ανάπτυξη της αστυφιλίας και της επίδρασής τους στον τουρισμό, δ) Μελέτη φυσικών αρχείων για τη διερεύνηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών του παρελθόντος στην Μεσσηνία, έρευνα στον τομέα της παράκτιας γεωμορφολογία και μεταβολής της τοπογραφίας.

  
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr