Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

 
 

Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S διοργάνωσε, το διάστημα 21 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2006, στον Δήμο Ερεσού-Αντίσσης Λέσβο, τη Διεθνή Συνάντηση Νέων με θέμα «Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Στο πρόγραμμα, που υποστηρίχτηκε από την  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, συμμετείχαν 42 νέοι και νέες 18-25 χρονών, από 8 χώρες: Αίγυπτο, Ιορδανία, Τουρκία, Τυνησία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ελλάδα.

 

 

 

 

Οι στόχοι...

Το πρόγραμμα "Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" είχε σαν κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων για τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο προσανατολισμός τους προς ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των κοινωνιών τους. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσπάθησε να αναδείξει και στην τοπική κοινωνία - και ιδιαίτερα τους νέους της περιοχής - τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που έχει η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, η ανταλλαγή έδωσε την ευκαιρία σε νέους από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς να έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες, να εκφράσουν τις απόψεις και ανησυχίες τους, να διαμορφώσουν κοινά οράματα και σχέδια.

 

...και οι δραστηριότητες της συνάντησης νέων

Οι δράσεις του δεκαημέρου περιελάμβαναν εργαστήρια, συζητήσεις και επισκέψεις πεδίου γύρω από:

  • την κατανόηση του τρόπου παραγωγής ενέργειας από τα ανεξάντλητα στοιχεία της γης, όπως ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία και η βιομάζα
  • την ενεργειακής εξοικονόμηση μέσα από αλλαγές στις ατομικές και συλλογικές καταναλωτικές συμπεριφορές
  • τον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα αυτής που αντλεί από παραδοσιακές τεχνικές δόμησης στη Μεσόγειο
  • τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος, την εξοικονόμηση και την προώθηση των ΑΠΕ
  • τα πράσινα επαγγέλματα που υποστηρίζουν τη στροφή προς βιώσιμες πολιτικές για την ενέργεια και προσφέρουν ευκαιρίες σε νέους
  • τα τοπικά έργα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στόχο είχαν την παροχή γνώσης και ιδεών για την ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών στις κοινωνίες των συμμετεχόντων

 

Σε επικοινωνία με την τοπική κοινωνία:

Στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Σκάλα Ερεσού με καλεσμένους ομιλητές ειδικούς στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην ημερίδα παρευρέθηκε o Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης κ. Πολύδωρος Αμπατζής καθώς και διάφοροι φορείς της περιοχής. Ομιλητές ήταν και οι: Γιώργος Μπέτζιος, σύμβουλος συστημάτων ΑΠΕ, Dr. Tanay Sidki Uyar - Συντονσιτής της Τουρκικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Platform και Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης, ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των ντόπιων νέων που καλοδεχτήκανε τους νέους εθελοντές, ήρθαν σε επαφή μαζί τους και συμμετείχαν στις ανοιχτές πολιτιστικές βραδιές που διοργανώσαμε.

Επιπλέον, οι νέοι της συνάντησης πραγματοποίησαν επίσκεψη πεδίου στο αιολικό πάρκο στην Άντισσα όπου έγινε ξενάγηση από τους υπεύθυνους του πάρκου για την λειτουργία του πάρκου και τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.

Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι και τον όμορφο Μόλυβο, συνδυάζοντας την γνώση του φυσικού πλούτου της περιοχής με την ψυχαγωγία, το μπάνιο και το καλό φαγητό.

Στα αποτελέσματα του προγράμματος, πέρα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε όσοι συμμετείχαμε, πρέπει επίσης να προσθέσουμε και τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου ανθρώπων και οργανώσεων με κοινό όραμα και δέσμευση για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση των ΑΠΕ και την προώθηση τοπικά εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, με ευθύνη προς το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές.

 

 Διαβάστε τη "Διακήρυξη της Λέσβου" που συμφώνησαν οι συμμετέχουσες οργανώσεις νέων.


Η Διεθνής Συνάντηση Νέων 'Επι-Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας' υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ και υπό την αιγίδα του Δήμου Ερεσού.

 

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr