Το έργο STEP-2-SPORT και η προοπτική των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

 
 

Το έργο STEP-2-SPORT και η προοπτική των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


27/1/2017


Ένα μήνα, σχεδόν,  πριν την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έργου Step-2-Sport, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργάνωσε, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα Το Ευρωπαϊκό Έργο STEP-2-SPORT και η προοπτική των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας αποσκοπώντας στη συνολική αποτίμηση του Έργου, αλλά και την ανάδειξη των πολλαπλών ωφελειών που προκύπτουν από τη στροφή σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (Nearly Zero Energy Buildings - NZEB).

Δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις για: το νομοθετικό πλαίσιο των ΝΖΕΒ, το Έργο HERB, το Έργο STEP-2-SPORT και τις τεχνικές παραμέτρους του και τέλος τις επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Νέας Σμύρνης.Με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο των κτιρίων στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας (το 40% της άμεσης και έμμεσης κατανάλωσης ενέργειας αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τους), στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ειδικοί σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας παρουσίασαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που οφείλουν να αξιοποιηθούν μέσα από τη στροφή σε ΝΖΕΒ. Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Τάσος Κρομμύδας, αναφερόμενος στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. τόνισε, ότι αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, μέσα από σειρά νομοθετημάτων όπως είναι η Οδηγία ΑΠΕ (2009/28), η Αναθεωρημένη Οδηγία για την Ενεργειακή Συμπεριφορά των Κτιρίων (2010/31) και η Οδηγία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (2012/27). Τα εν λόγω κείμενα συναποτελούν ένα πακέτο πολιτικών για σημαντικές και μακροπρόθεσμες βελτιώσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν την αναγκαιότητα εναρμονισμένης μεθοδολογίας για την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και λειτουργίας αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών μηχανισμών συμμόρφωσης.
Η κ. Θεώνη Καρλέση, Φυσικός Περιβάλλοντος, από την Ομάδα μελετών κτιριακού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Έργο "HERB: Holistic energy-efficient retrofitting of residential buildings” - Ολιστική ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων κατοικίας και μέσα από αυτό έκανε εκτενή αναφορά στις μεθοδολογίες, τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.
Οι εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του Έργου STEP-2-SPORT στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η κ. Λουκία Καλαϊτζή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο κ. Νάσος Πετσόπουλος από τη SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. αναφέρθηκαν διεξοδικά στους στόχους, τις δράσεις και τα αποτελέσματα από την 3ετή υλοποίηση του Έργου, ενώ η Εντεταλμένη Σύμβουλος Δήμου Ν. Σμύρνης για την εποπτεία περιβαλλοντικών προγραμμάτων & αειφόρου ανάπτυξης κ. Νόρα Γαλανοπούλου παρουσίασε τις επικείμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν προγραμματιστεί για το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης.

 

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr