Απο-τιμώντας το Νερό

 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή έρευνα για το νερό και πιο συγκεκριμένα για την οικιακή χρήση του σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο) με στόχο να καταγράψει τη σχέση των νοικοκυριών με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο και να προωθήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία τα απαιτούμενα βήματα για την ορθολογική χρήση του και τη βιώσιμη διαχείρισή του.

 

To ερωτηματολόγιο βρίσκεται ανηρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.medsos.gr/erevnanero

 

Γιατί όμως μια πανελλαδική έρευνα για το νερό στις μέρες μας και ιδίως αναφορικά με τη χρήση του σε οικιακό επίπεδο;

 

Όλοι μας γνωρίζουμε -έστω θεωρητικά- ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία μορφή ζωής στον πλανήτη χωρίς το νερό. Τις τελευταίες δεκαετίες, στις δυτικές-ευρωπαϊκές κοινωνίες η δυνατότητα πρόσβασης σε καθαρό νερό βελτιώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να διαθέτει δική του παροχή και το νερό να ρέει άφθονο από τη βρύση μας. Δεν το κουβαλάμε πλέον από τις πηγές, ούτε το αναζητούμε στα ποτάμια. Από το λούσιμο στη σκάφη και το πλύσιμο των ρούχων στις βρύσες των χωριών, περάσαμε , χωρίς μεγάλο πλέον κόπο ή κόστος, στα αυτονόητα πλυντήρια, τα υδρομασάζ και τις πισίνες. Και μόνο όταν διανύουμε μεγάλες περιόδους ανομβρίας ή όταν τύχει να υπάρξει κάποια βλάβη και να έχουμε διακοπή ύδρευσης στο σπίτι μας, φαίνεται να θυμόμαστε οι πιο παλιοί και να συνειδητοποιούμε οι νεότεροι τη σημασία του νερού, κι ενδεχομένως την αξία του.

 

Ιδιαίτερα στην αγροτική και νησιωτική Ελλάδα, ωστόσο, η αξία των υδατικών πόρων είναι – ή θα έπρεπε να είναι – περισσότερο από προφανής. Δεν είναι λίγες οι περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειψυδρίας και κακής ποιότητας του νερού και υποχρεώνονται εδώ και χρόνια να το μεταφέρουν ή να αγοράζουν μπουκάλια για οικιακή χρήση. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί και να επιδεινωθεί λόγω των επιστημονικά αποδεδειγμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και της αύξησης του πληθυσμού.

 

Σκοπός της έρευνάς μας λοιπόν, πέραν του να καταγράψει τις συνήθειες μας και τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε, είναι κυρίως να σκιαγραφήσει τη σχέση μας με το νερό: πώς το αντιλαμβανόμαστε, πόσο το γνωρίζουμε, τι σημαίνει για μας, κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να το αποτιμήσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαχείρισή του, πριν να είναι αργά.

 

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού το Μάρτιο του 2012. Βάσει των αποτελεσμάτων, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σκοπεύει να ξεκινήσει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την καλύτερη δυνατή εξοικείωσή μας με ζητήματα καθημερινής χρήσης και διαχείρισης του νερού, εξοικονόμησης, ανακύκλωσης. Επιπλέον, να καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση των κατάλληλων εκείνων πολιτικών, που θα ενσωματώσουν τα συμπεράσματα της έρευνας και θα συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Όσο καλύτερα το κατανοήσουμε και γνωρίσουμε τις δυνατότητες ορθολογικής χρήσης του, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στην ουσιαστική διαφύλαξη του αναντικατάστατου αυτού φυσικού πόρου.

 

 

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την αστική χρήση και διαχείριση του νερού;

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

To απογευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου 2012  στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα  «Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την αστική χρήση και διαχείριση του νερού;» στο πλαίσιο της GREEN WEEK Satellite Event, της μεγαλύτερης ετήσιας διάσκεψης σχετικά με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες (22 ως 25 Μαΐου), με κεντρικό θέμα συζήτησης το Νερό  και σύνθημα «Κάθε σταγόνα μετράει».
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Δείτε παρουσιάσεις της εκδήλωσης:

Αποτελέσματα της έρευνας «Απο-Τιμώντας το Νερό» για την πόλη του Ηρακλείου,

Εξοικονόμηση νερού στο σπίτι: μικρά βήματα, μεγάλες βελτιώσεις,

Υδροδότηση και ποιότητα νερού της πόλης του Ηρακλείου,

ΔΕΥΑ Ηρακλείου - Παρόν και Μέλλον

 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Ιδού η Ρόδος...

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Όπως προέκυψε και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πανελλαδικής έρευνας "Απο - Τιμώντας το Νερό" για την πόλη της Ρόδου, ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, είναι η ανεπάρκεια της ενημέρωσης και οι ελλείπεις γνώσεις που έχουμε σε σχέση με τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο. Παρ’ όλο που οι συμμετέχοντες στην έρευνα αφιέρωσαν χρόνο για να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και κατά συνέπεια είναι ευαισθητοποιημένοι και τους απασχολούν τα ζητήματα διαχείρισης, εντούτοις, όπως προκύπτει τόσο από τις απαντήσεις τους, όσο και από αυτό που δηλώνουν στη σχετική ερώτηση, δεν νοιώθουν επαρκώς ή σε βάθος ενημερωμένοι .

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Το παρόν και το μέλλον της αστικής χρήσης Νερού

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πραγματοποίησε  εκδήλωση με θέμα Διαχείριση του νερού στην πόλη/Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Απο-Τιμώντας Νερό» & Στρογγυλό τραπέζι για την αστική χρήση του νερού στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.Μπορεί η επιλογή της ημέρας να είχε συμβολικό χαρακτήρα, η ανάγκη όμως για μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση πάνω στις κρίσιμες παραμέτρους της αστικής κατανάλωσης του Νερού αποτελεί ουσιαστική και επιτακτική αναγκαιότητα, καθώς πρόκειται για την χρήση που αφορά το σύνολο των πολιτών και κατ’επέκταση  η αντιμετώπισή της με βιώσιμους και ορθολογικούς όρους κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας για την εν γένει διαφύλαξη των υδατικών μας πόρων.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας «Απο – Τιμώντας το Νερό»
Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης εδώ και εδώ

 

Διαβάστε περισσότερα...

 
   
 

Η αστική χρήση του Νερού στο επίκεντρο

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

14/3/2012

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22/3), αλλά βασικό κίνητρο την ανάγκη διερεύνησης των κρίσιμων παραμέτρων της αστικής χρήσης του Νερού και της ανταλλαγής προτάσεων για τη μετάβαση στη βιώσιμη διαχείρισή της, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Διαχείριση του νερού στην πόλη Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Απο-Τιμώντας Νερό» & Στρογγυλό τραπέζι για την αστική χρήση του νερού την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 10.00 π.μ. στο γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8 Σύνταγμα).

 

Διαβάστε περισσότερα...

 
   
 

Απο-τιμώντας το Νερό

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

WaterLogo-banner.jpgΤο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ολοκλήρωσε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή έρευνα για το νερό και πιο συγκεκριμένα για την οικιακή χρήση του σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο) με στόχο να καταγράψει τη σχέση των νοικοκυριών με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο και να προωθήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία τα απαιτούμενα βήματα για την ορθολογική χρήση του και τη βιώσιμη διαχείρισή του.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.medsos.gr/erevnanero δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας και  εδώ το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Γιατί όμως μια πανελλαδική έρευνα για το νερό στις μέρες μας και ιδίως αναφορικά με τη χρήση του σε οικιακό επίπεδο;

Όλοι μας γνωρίζουμε -έστω θεωρητικά- ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία μορφή ζωής στον πλανήτη χωρίς το νερό. Τις τελευταίες δεκαετίες, στις δυτικές-ευρωπαϊκές κοινωνίες η δυνατότητα πρόσβασης σε καθαρό νερό βελτιώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να διαθέτει δική του παροχή και το νερό να ρέει άφθονο από τη βρύση μας.

Διαβάστε περισσότερα...

 
   
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr