Απολογισμός Ημερίδας για την εξοικονόμηση νερού στην Πάτρα

 
 

Απολογισμός Ημερίδας για την εξοικονόμηση νερού στην Πάτρα

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 
Η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και εξοικονόμησης νερού, ως προτεραιότητα, καθώς και η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας για το νερό που εξασφαλίζει μακροχρόνια καλή ποιότητα και επαρκή ποσότητα νερού όχι μόνο για τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και των οικοσυστημάτων ήταν τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας με θέμα «Εξοικονόμηση νερού στην Αχαΐα: λύσεις, προτάσεις, προοπτικές», την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.
 
Στην εκδήλωση, που έγινε με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και αποχέτευσης Πάτρας και με τη συμβολή της τοπικής ΜΚΟ ΠΟΛΙΤΕΣ Πάτρας ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, συμμετείχαν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων της αυτοδιοίκησης και πολίτες της Πάτρας.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Πατρών Χ. Μπακαλάρος επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη. Ο Αν. Διευθυντής Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδος Λ. Τηνιακός παρουσίασε τα προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση των γεωτρήσεων και τόνισε τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των νερών πριν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις
 
Ο Ν. Χρυσόγελος, Πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους υδατικούς πόρους (μείωση βροχοπτώσεων, ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες περίοδοι χωρίς βροχή), στην ανάγκη εξασφάλισης καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας υδατικών πόρων τόσο για τις ανθρώπινες κοινωνίες όσο και για τα οικοσυστήματα μέχρι το αργότερα το 2015, σύμφωνα με τις απαιτήσεις  της ευρωπαϊκής Oδηγίας- Πλαίσιο για το Νερό 2000/60/ΕΕ και της εθνικής νομοθεσίας καθώς και ολοκλήρωσης σχεδίων κοινής, ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης και όχι αποσπασματικά όπως συμβαίνει σήμερα.  

Ο Α. Τριανταφυλλόπουλος, Dr. Χημικός Μηχανικός και Αντινομάρχης Περ/ντος Αχαϊας επισήμανε την αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων την εποχή της κλιματικής κρίσης και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε την ανάγκη να αναλάβει κάθε πολιτικός και κοινωνικός φορέας αλλά και οι πολίτες τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν όχι μόνο στα λόγια αλλά και με έργα.
Η Ε. Αντωνακοπούλου εκ μέρους των γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας  υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης στα σχολεία και αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι μαθητές, ως φορείς του μηνύματος για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης των μαθητών τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νερό, που θα ξεπεράσουν τα 30 τη νέα σχολική χρονιά.

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr