Επιτυχία στην ημερίδα "Εξοικονόμηση νερού: λύσεις και προτάσεις" στη Θεσσαλονίκη

 
 

Επιτυχία στην ημερίδα "Εξοικονόμηση νερού: λύσεις και προτάσεις" στη Θεσσαλονίκη

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξοικονόμηση νερού: λύσεις και προτάσεις» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας στις 11 Οκτώβρη 2008 στην ΕΔΟΘ

 

Την ημερίδα, που απευθυνόταν τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό, χαιρέτισαν ο κ. Χρυσόγελος, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που επισήμανε ότι η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης WATERSAVE. Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμη και ο κ. Ταπανίδης (Δ/ντης Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης), ο κ. Κωνσταντινίδης (Δ/ντης Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης) και η κ. Παπαδοπούλου (Πρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠ).        

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και αναλύθηκε από τον κ. Γκανούλη (Καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Συντονιστή της Έδρας UNESCO για την διαχείριση υδάτων) η κατάσταση των υδάτινων πόρων, καθώς και οι δυσοίωνες προοπτικές των διαθέσιμων αποθεμάτων με βάση την σημερινή (υπερ-)κατανάλωση.
Ο κ. Πανώρας (Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ) μίλησε για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας στη πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας το πλούσιο υδατικό δυναμικό της περιοχής και τη κακή διαχείριση που γίνεται.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν, επίσης, πολλές και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις για το νερό.

Ο κ. Αγγελίδης (Δρ. Γεωλόγος) παρουσίασε τα προγράμματα για το νερό που υλοποιούνται από το ΚΠΕ Ελευθερίου - Κορδελιού και ανέλυσε το διδακτικό σχεδιασμό τους.

Η κα Γκουγκαρά και η κα Δαγκλή (εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης) παρουσίασαν το βιβλίο τους «Υδάτινες διαδρομές από το χτες στο σήμερα» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), που αφορά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μουσείο Ύδρευσης και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η κα Μετζέλου (καθηγήτρια ΤΕΙ), εκπροσωπώντας το Α΄ Δημ. Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τα πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα για το νερό του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η κα Σαρακινίδου (Μαθηματικός), εκπροσωπώντας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι το νερό αποτελεί επίκαιρο και πρωταρχικής σημασίας θέμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παρουσίασε το πρόγραμμα «Το ταξίδι μιας σταγόνας».

Ο κ. Κάμτσιος, από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου, περιέγραψε τη δημιουργία ενός  βιβλίου από τους μαθητές με τίτλο «Οι περιπέτειες του νερού» με πρωταγωνιστές τις σταγόνες του νερού.


Το κοινό καταχειροκρότησε τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ Σταυρούπολης, που με τη βοήθεια του καθηγητή τους κ. Ψάλτη παρουσίασαν αυτοτελείς ενότητες με τίτλο «Είμαι το νερό».

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Στελλίνα Κουλουζάκη παρουσίασε στο κοινό της ημερίδας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WATERSAVE.

 


Το δίκτυο Μεσόγειος SOS πραγματοποίησε παρουσιάσεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης την εβδομάδα 6-10 Οκτωβρίου. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέντρου, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νεάπολης, 3ο Γυμνάσιο Τούμπας, Πειραματικό γυμνάσιο ΑΠΘ, Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος WATERSAVE ενημερώθηκαν 658 μαθητές, άλλα και εκπαιδευτικοί των σχολείων που έγιναν οι παρουσιάσεις. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν μεγάλο και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, είχαν αρκετές γνώσεις σε θέματα νερού, οι οποίες κατά την παρουσίαση οργανώθηκαν και αποσαφηνίστηκαν. Πρότειναν ενδιαφέρουσες λύσεις, ενώ μέσω της παρουσίασης έμαθαν και για πολλές άλλες ακόμη, με ιδιαίτερη  έμφαση στην ανάληψη δράσεων από τους ίδιους τους μαθητές τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο.

 
Η δράση στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστεί με παρουσιάσεις στα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WATERSAVE πραγματοποιείται με τη χορηγία της ALPHA BANK.

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr