Έντονο πρόβλημα λειψυδρίας ταλαιπωρεί την Κύπρο

 
 

Έντονο πρόβλημα λειψυδρίας ταλαιπωρεί την Κύπρο

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Λύσεις εισαγωγής νερού από το γειτονικό Λίβανο αναζητά ο Υπουργός Γεωργίας της Κύπρου μετά τα συνεχόμενα κύματα ξηρασίας που πλήττουν το νησί. Η διαδικασία μεταφοράς νερού μέσω τάνκερ προτιμάται από την επιβολή περιορισμών στη χρήση του νερού, καθώς ο Λίβανος προτίθεται να διαθέσει δωρεάν το νερό, με αποτέλεσμα το μόνο κόστος για την κυπριακή κυβέρνηση να είναι το κόστος μεταφοράς του νερού. Ωστόσο, η εναλλακτική λύση της επιβολής δελτίου νερού σε κάθε οικογένεια, ίσως βοηθούσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της λειψυδρίας.


Το ζεστό κλίμα και η συνεχής ξηρασία των τελευταίων δυο ετών έχουν φέρει την Κύπρο αντιμέτωπη με σημαντικότατο πρόβλημα λειψυδρίας. Οι δεξαμενές νερού του νησιού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 10,4% της χωρητικότητάς τους, ποσοστό μειωμένο κατά 15,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν αισθητά μειωμένες, φτάνοντας μόλις στο 50% του μέσου όρου.

Στην Κύπρο, ήδη, εφαρμόζεται σύστημα επιβολής προστίμων σε περιπτώσεις ανεξέλεγκτης κατανάλωσης νερού, το οποίο όμως δεν έχει αποφέρει εμφανή αποτελέσματα. Η κυπριακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες - καθώς οι βροχοπτώσεις αναμένεται να σταματήσουν από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο - θα προχωρήσει στην κατασκευή νέων μονάδων αφαλάτωσης και στη μέγιστη εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων.


Η Κύπρος προστίθεται σε μια σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειψυδρίας και η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και συνεργασίας της πολιτείας με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr