Πόσες οι τρύπες (στη γη) του μνημονίου;

 
 

Πόσες οι τρύπες (στη γη) του μνημονίου;

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από το «μνημόνιο», την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ν.3845/2010). Αν και το μνημόνιο αποτελεί πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής με σκοπό την αντιμετώπιση οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας (ΣτΕ 668/2012), στα τρία χρόνια που πέρασαν αυτό στάθηκε αφορμή για σωρεία αλλαγών στη περιβαλλοντική νομοθεσία δείχνοντας, ότι στην περίοδο της κρίσης κάποιοι μεθοδευμένα κατασπαταλούν ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια βυθίζοντας τη χώρα στο χάος.


Στο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, σωρεία αλλαγών πραγματοποιήθηκε στη νομοθεσία για τις γεωτρήσεις. Η απευθείας άντληση νερού, μέσω γεώτρησης, είναι πρακτική που εφαρμόζεται κυρίως εκεί που δεν υπάρχει συλλογικό σύστημα διανομής νερού ή εκεί που απλά το νερό προορίζεται για κάποια χρήση (π.χ. ύδρευση), οπότε η γεώτρηση γίνεται για την κάλυψη άλλων αναγκών (π.χ. άρδευση).
Στις 10 Ιουνίου του 2011 και με καθυστέρηση δεκαετιών εκδόθηκε ΚΥΑ με σκοπό την αδειοδότηση υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού, μεταξύ αυτών και για τις υφιστάμενες γεωτρήσεις. Η αδυναμία αποτύπωσης και καταμέτρησης των γεωτρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κενό για τη διαχείριση των υδατικών της πόρων. Η εν λόγω ΚΥΑ προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αδειοδότηση των υφιστάμενων χωρίς άδεια γεωτρήσεων εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έκδοσή της. Φυσικά και αυτό δεν ίσχυσε… Η ΚΥΑ έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα 4 φορές (εδώ) και έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου του 2013. Με αυτές τις ΚΥΑ «διευθετήθηκε» και το ζήτημα των νόμιμων και παράνομων γεωτρήσεων στη χώρα, καθώς μέχρι τις 15 Μαΐου του 2013 δεν προβλέπεται επιβολή κυρώσεων για παράνομη χρήση νερού εφόσον όλες, δυνητικά, αδειοδοτούνται. Και αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου παράταση…
Με άγνωστο τον αριθμό και τη χρήση των γεωτρήσεων, το Υ.Π.Ε.Κ.Α. ανακοίνωσε τα 10 ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής υδατικών διαμερισμάτων (από τα 14 συνολικά). Αυτά τα 10 υλοποιήθηκαν και τα υπόλοιπα 4 υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Διαχείρισης για Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα ανέρχεται σε 3.150.000 ευρώ (εδώ) και για Δυτ. Πελοπόννησο, Βορ. Πελοπόννησο, Ανατ. Πελοπόννησο, Αττική, Ανατ. Στερεά Ελλάδα, Δυτ. Μακεδονία, Κεντρ. Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη και Νήσους Αιγαίου σε 11.450.000 ευρώ (εδώ).
Και ενόσω τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων είναι ολοκληρωμένα ή σε διαδικασία ολοκλήρωσης και οι γεωτρήσεις ακόμα άγνωστες σε αριθμό, το Υ.Π.Ε.Κ.Α. προκήρυξε ένα ακόμα έργο στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αυτό της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Γεωτρήσεων για την απογραφή γεωτρήσεων κάθε χρήσης (εδώ) συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ.  Η περίοδος υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου του 2013.
Έχοντας ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων χωρίς τη γνώση του αριθμού των γεωτρήσεων σε κάθε περιοχή, μένει να δοθεί και άλλη παράταση στην ΚΥΑ για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία Εθνικού Μητρώου την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να μην ξέρει τι τελικά διαχειρίζεται.
 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr