Η καλύτερη πλαστική σακούλα είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε!

 
 

Η καλύτερη πλαστική σακούλα είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ
19 χρόνια ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
 

30/4/2014Η εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014 και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Απριλίου στο εστιατόριο ΓΙΑΝΤΕΣ, αποτέλεσε την αφορμή για μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση με άξονα το πρόβλημα της θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον διαχρονικά κυριότερο ρυπαντή, το πλαστικό, και ειδικότερα στην πλαστική σακούλα μιας χρήσης, που αποτελεί και το θέμα αιχμής της φετινής εκστρατείας.

 

Δείτε τις παρουσιάσεις του κου Παπαθεοδώρου και της κας Ρουμελιώτη.

 

Δείτε το press kit της φετινής εκστρατείας


Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κου Ευάγγελου Κουκιάσα, ο οποίος τόνισε ότι η σημασία της συγκεκριμένης εκστρατείας εδράζεται όχι τόσο στα υψηλά ποσοστά συμμετοχής που συγκεντρώνει κάθε χρόνο, αλλά στην ουσία της όλης προσπάθειας, που στα 19 χρόνια της υλοποίησής της έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των ακτών. Στη συνέχεια ο κος Κουκιάσας ευχαρίστησε τους σταθερούς συμμάχους και αρωγούς της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, στους οποίους παραχώρησε το βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό.
Η  Executive Secretary and Coordinator της UNEP MAP κα Maria Luisa Silva Mejias, εξήρε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της παρουσίας πλαστικού σε θάλασσες και ακτές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «τα καλά νέα είναι, ότι σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο η αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων αποτελεί πλέον σημαντική πρόκληση, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και τον τουρισμό». Ειδικότερα για το ζήτημα των πλαστικών σακουλών, η κα Silva Mejias αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που έχει πλέον δημιουργηθεί και προωθεί πρωτοβουλίες όπως την υιοθέτηση οικονομικών εργαλείων και την καθιέρωση εθελοντικών συμφωνιών με λιανοπωλητές και ιδιοκτήτες super market  για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Τέλος η κα Silva Mejias τόνισε ότι η εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών πρωτοβουλιών δεν είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών και αναφέρθηκε στα καλά παραδείγματα της Ιρλανδίας και του Μαρόκο που έχουν τολμήσει τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια στη χρήση της πλαστικής σακούλας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Αλέξανδρος Παπαδάκης, CSR & Corporate Affairs Coordinator της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της εταιρείας τόσο για τον εθελοντισμό, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, άξονες που συνυφαίνονται ιδανικά στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, και επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της 7ετούς χορηγικής παρουσίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι εργαζόμενοί της έχουν υλοποιήσει συνολικά 18 καθαρισμούς.
Η κα Βέρα Αλεξανδροπούλου, εκπροσωπώντας το ίδρυμα THALASSA, μίλησε για τους στόχους και το όραμα του νεοσυσταθέντος φορέα που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου και η προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ανέδειξε το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και ιδιαιτέρως του πλαστικού και κάλεσε πολίτες και φορείς να «μετατρέψουμε το σύνθημα σε δράση».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της κας Μαρίας Χατζηγιάννη, εκπροσώπου ΕΓΥ, Υπεύθυνης Προγράμματος Παρακολούθησης Ποιότητας Νερών Κολύμβησης, μέλους Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων για τις Γαλάζιες Σημαίες, η οποία τόνισε ότι η απουσία απορριμμάτων είναι από τα βασικά κριτήρια για να λάβει μια ακτή Γαλάζια Σημαία και εισφέροντας τα «καλά νέα» της εκδήλωσης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε βραβεύσεις στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.
Η «σκυτάλη» πέρασε στην κα Κάτια Βλασσοπούλου, Account Manager της BOLD Ogilvy & Mather, για την παρουσίαση της φετινής καμπάνιας της εκστρατείας, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Η κα Βλασσοπούλου εξέφρασε την ευχή, το διαφημιστικό υλικό που θα συνοδεύει την εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, να κάνει τους πολίτες να σκεφτούν 2 φορές πριν χρησιμοποιήσουν πλαστικές σακούλες, καθώς αναδεικνύει διττά το πρόβλημα τόσο στην πηγή όσο και στην κατάληξή του.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομη τοποθέτηση του ευρωβουλευτή κου Νίκου Χρυσόγελου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία προηγήθηκε - μέσα από συλλογή υπογραφών και άλλες δράσεις  - της πρόσφατης απόφασης της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων με στόχο τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. 
 
ethelontismos2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr