Εξελίξεις στη Μεσόγειο

 
 

 

Μειώνοντας τη ρύπανση στη νότια Μεσόγειο

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Σύμφωνα με την έκθεση για τη Μεσόγειο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» με θέμα «Προς κοινά συστήματα περιβαλλοντικών πληροφοριών», χώρες οι οποίες συνορεύουν στα νότια και ανατολικά με τη Μεσόγειο, απαιτείται να βελτιώνουν διαρκώς πολλές παραμέτρους της περιβαλλοντικής διαχείρισης ώστε να οδηγούνται σε μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης αναφοράς της πρωτοβουλίας Ορίζοντας 2020, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ 2006 και 2020. Επικεντρώνεται σε τρία κύρια περιβαλλοντικά θέματα: υγρά απόβλητα και αποχέτευση, αστικά στερεά απόβλητα και βιομηχανικές εκπομπές.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Περί των χημικών όπλων της Συρίας

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παραμένει σταθερό στην άποψη που έχει εκφράσει εδώ και δεκαετίες, μαζί με εκατοντάδες άλλες οργανώσεις από όλο τον κόσμο, για το σταμάτημα της παραγωγής και χρήσης χημικών όπλων, την εξουδετέρωση- καταστροφή όλων των υπαρχόντων και την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε όσους ακόμα παράγουν, χρησιμοποιούν ή κατέχουν χωρίς να έχουν πρόγραμμα εξουδετέρωσής τους. Παράλληλα προτάσσει ως αναγκαίους όρους τον  έλεγχο, την αποδοκιμασία και τις κυρώσεις σε όλες εκείνες τις χώρες, κυβερνήσεις και εταιρείες που ενώ αρχικά εξάγουν τεχνογνωσία, τεχνολογία και πρώτες ύλες, για την κατασκευή χημικών και άλλων απαγορευμένων όπλων, έρχονται μετά να «λύσουν» τα προβλήματα που έχουν οι ίδιες δημιουργήσει, συνήθως με τον χειρότερο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας βλακείας, αναλγησίας και στάσης απέναντι στη νομιμότητα και το δικαίωμα στην ειρήνη ενός ολοκλήρου λαού, παραμένει το Ιράκ και ο Σαντάμ Χουσεΐν.  

 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Μια υπόθεση με καθόλου… Prestige

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της La Coruña (ΒΔ Γαλικία), στο οποίο εκδικαζόταν η υπόθεση του ναυαγίου του πετρελαιοφόρου Prestige. Μετά από 11 χρόνια ερευνών, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ναυάγιο προκλήθηκε εν μέρει από την κακή κατάσταση του πλοίου, αλλά δεν μπορούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη βύθιση του πλοίου.

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Σεισμικές έρευνες: Από τη Νορβηγία, τώρα και στη γειτονιά σας!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Ξεκίνησαν το Νοέμβριο από τη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo - Services (PGS) οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαιοπιθανών περιοχών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή στα νότια της Κρήτης. Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν το πρώτο βήμα για την «πολυπόθητη» εκμετάλλευση των  υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιθανολογείται ότι υπάρχουν στο ελληνικό υπέδαφος.

 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Μεσόγειος ώρα μηδέν

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου, το 93 % των αλιευτικών αποθεμάτων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας (εκ των 59 που εξετάστηκαν) υφίσταται πλήρη εκμετάλλευση (15 %) ή υπερεκμετάλλευση (78 %). Τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι στο (άμεσο και αλλά και απότερο) μέλλον εάν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που «έρχεται στην επιφάνεια» αυτή η κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή εικόνα. Πληθώρα εκθέσεων και επιστημονικών μελετών έχει αποτυπώσει την απώλεια βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση πολλών θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

 

Διαβάστε περισσότερα

 
   

Page 1 of 3

 
 
aktes2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr