Θέσεις - αναλύσεις

 
 
 

Νόμος 4496/2017: «ανακυκλώνοντας» παθογένειες ετών

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


6/12/2017


Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια χωρίζουν τον πρώτο νόμο της χώρας για την ανακύκλωση (ν.2939/2001) από  τον πρόσφατο ν. 4496/2017, αν και οι προτροπές της Ευρώπης για επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των εθνικών νομοθεσιών προς την κατεύθυνση μιας αειφορικής  διαχείρισης απορριμμάτων, υπήρξαν συνεχείς και επιτακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Πετρέλαιο στον Σαρωνικό!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

14/9/2017
 Εδώ και τέσσερις μέρες, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί μουδιασμένη την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγ. Ζώνη ΙΙ. Για άλλη μια φορά, πολιτική ηγεσία και αρμόδιοι φορείς «πιάστηκαν στον ύπνο» και οι όποιες ενέργειες γίνονται “κατόπιν εορτής”, θεραπευτικά και όχι προληπτικά ώστε να είχε αποφευχθεί το συμβάν. Το πινγκ πονγκ απόδοσης ευθυνών καλά κρατεί, αλλά κάνεις δεν τις αναλαμβάνει, οι εργασίες για περιορισμό της ρύπανσης και απορρύπανση συνεχίζονται, αλλά η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει στη Γλυφάδα και τα αντανακλαστικά των αρμοδίων αποδεικνύονται ξανά κατώτερα των περιστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

«Γιορτάζουμε» την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας, περιμένοντας (ακόμα) τα μέτρα για τον περιορισμό της.

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3/7/2017

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας (3/7) σηματοδοτεί για τη χώρα μας ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο, καθώς κλιμακώνονται οι ζυμώσεις για τη νομοθέτηση μέτρων με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720, σύμφωνα με την οποία επιτάσσεται η δραστική μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών συσκευασίας και μεταφοράς (πάχους από 15 έως 50 μικρά). Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας όφειλε να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 και, μόλις πρόσφατα, λόγω της ολιγωρίας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της «τράβηξε το αυτί» με επαπειλούμενη την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των ασυνεπών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Πολωνίας και Ιταλίας).

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Οι θέσεις των Κρατών Μελών για μια πιο δυναμική Κυκλική Οικονομία. Αρνητές και υποστηρικτές.

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


18/5/2017


Οι χώρες της ΕΕ που παρακωλύουν τα μέτρα που θα έφερναν την ΕΕ πιο κοντά στην κυκλική οικονομία αποκαλύφθηκαν - και δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Ευρωπαϊκές ΜΚO σε συνέργεια με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEΒ), το Zero Waste Europe, και τους Φίλους της Γης Ευρώπης, ρώτησαν τα κράτη μέλη εάν θα υποστηρίξουν τις προτάσεις τους για την προώθηση των πολιτικών βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων της ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα, οι ΜΚΟ που συμμετέχουν σ ’αυτή την ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία είναι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Δείτε εδώ σχετικά με τις θέσεις της κάθε χώρας στις ερωτήσεις των ΜΚΟ για μια πιο δυναμική Κυκλική Οικονομία .

 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Κι ύστερα ήρθαν οι… κάμπιες! Απελπισμένοι για μια καλή είδηση...

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/5/2017

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ΜΜΕ, διέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μια περίεργη ιστορία με κάμπιες που είναι ικανές να τρώνε πλαστικό. Αλήθεια είναι. Μόνο που από την ανακοίνωση έχει καταστεί σαφές ότι αυτές οι κάμπιες τρώνε μόνο μικροσκοπικά ποσά από πλαστικό και δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την είδηση να ταξιδέψει από email σε email και να κατακλύσει το Facebook και το Twitter. Ακούγοντας καθημερινά ιστορίες για τις συνέπειες των πλαστικών που κατακλύζουν ωκεανούς και θάλασσες και βλέποντας εικόνες από βουνά γεμάτα με σκουπίδια φαίνεται ότι για πολλούς η ιστορία με την κάμπια ήταν απλά πάρα πολύ καλή για να αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πραγματικά είναι. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Διαβάστε περισσότερα

 
   

Page 1 of 9

 
 
aktes4.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr