Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος!

 
 

Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Μπορεί το 2010 την παράσταση στην Ελλάδα, και όχι μόνο, να ‘έκλεψε’ η οικονομική κρίση, όμως η χρονιά που πέρασε πυροδότησε και σημαντικές εξελίξεις, κάποιες θετικές - κάποιες αρνητικές, στο μέτωπο του περιβάλλοντος και ειδικότερα σε κάποιους «θαλασσινούς» τομείς όπως η αλιεία, η θαλάσσια βιοποικιλότητα, η διαχείριση των παράκτιων ζωνών κ.λ.

 Η θέση σε πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Μεσογειακού Κανονισμού 1967/2006 από 1ης Ιουνίου και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για την Ελλάδα, η απόρριψη του Ελληνικού αιτήματος για παρεκκλίσεις στη χρήση της βιντζότρατας λόγω ελλιπών ή ανύπαρκτων επιστημονικών δεδομένων για την τεκμηρίωσή του, καθώς και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν οι αλιείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν από το πρώην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη το περασμένο έτος. Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, τόσο προς την Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Δαμανάκη, όσο και προς τους επαγγελματίες αλιείς βιντζότρατας, ακόμα δεν έχουν δοθεί λύσεις, ενώ κάποιες από τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Υπουργείου, κος Διαμαντίδης, δημιουργούν έντονο προβληματισμό, καθώς έρχονται σε αντίθεση με το στόχο της διατήρησης και της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων. Τη σημασία του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για την ορθή εφαρμογή του και συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις Κοινοτικές της υποχρεώσεις «χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αμφισημίες», τόνισε για άλλη μια φορά η Επίτροπος στην ομιλία της στο στο διήμερο Συνέδριο (26 & 27 Νοεμβρίου) που διοργάνωσε στο Ινστιτούτο Goethe το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με θέμα «Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας: η επόμενη ημέρα και η ελληνική πραγματικότητα».
Στην ομιλία της, η κα Δαμανάκη, αναφέρθηκε επίσης στην πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚαλΠ), ως ένα σημαντικό βήμα για τη «βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλασσών» και «τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας». Ήδη, κατά τη διάρκεια του έτους, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της πολύμηνης δημόσιας διαβούλευσης (21 Απριλίου- 31 Δεκεμβρίου 2009), ενώ το στάδιο της διαβούλευσης έκλεισε επισήμως με το Συνέδριο που έλαβε χώρα στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου (16/11/2010). Οι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της αλιείας και μέσα από την ενασχόλησή τους αυτή έχουν καταπιαστεί με εξαιρετικά αποτελεσματικά και πρωτοποριακά προγράμματα, καλά παραδείγματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεταρρύθμισης. Επόμενο στάδιο μετά τη διαβούλευση, είναι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που αναμένονται εντός του νέου χρόνου. Και, τέλος, η νέα ΚΑλΠ θα αρχίσει να ισχύει το 2013.
Αν και η κατάσταση ορισμένων αλιευτικών αποθεμάτων έχει παρουσιάσει βελτίωση, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ (αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο) βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση, αποδεικνύοντας ότι οι μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες μέθοδοι για την εκτίμηση και τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων είναι ανεπαρκείς. Σύμφωνα, για παράδειγμα, με την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ, 2010), «για το 72 % των (Ευρωπαϊκών) αποθεμάτων, η υπεραλίευση είναι τόσο σοβαρή ώστε, αν η αλιεία περιοριζόταν, οι αλιευόμενοι ιχθύες θα ήταν περισσότεροι».  Ένας από τους μεγάλους χαμένους της φετινής χρονιάς, αλλά και γενικότερα των λανθασμένων πρακτικών, της κακής διαχείρισης και των αποτυχημένων προσπαθειών χρόνων, είναι και ο ερυθρός τόνος. Μετά την καταψήφιση, τον περασμένο Μάρτιο, της πρότασης για καταχώρηση του είδους στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) που θα σηματοδοτούσε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του, οι ελπίδες για τη λήψη των απαραίτητων αποφασιστικών μέτρων που θα απέτρεπαν την περαιτέρω κατάρρευση των αποθεμάτων του είχαν εναποτεθεί στις αποφάσεις της 17ης ετήσιας συνάντησης της ICCAT (17-27 Νοεμβρίου). Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν (για περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης δείτε παλαιότερο άρθρο). 
 
aktes2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr