Τα Απορρίμματα στη Θάλασσα και τις Ακτές ευθύνονται για θανάτους και τραυματισμούς ειδών

 
 

Τα Απορρίμματα στη Θάλασσα και τις Ακτές ευθύνονται για θανάτους και τραυματισμούς ειδών

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το πρόβλημα:

Τα απορρίμματά μας έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερα αλλά και πολύ διαφορετικά από αυτά πριν 20 ή 30 χρόνια. Στα απορρίμματά μας περιέχονται προϊόντα που δεν αποσυντίθενται εύκολα στη φύση (πλαστικά, κυρίως, αλλά και μέταλλα όπως το αλουμίνιο που έχουν διάρκεια ζωής στη θάλασσα δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια) ή μπορεί να είναι επικίνδυνα και τοξικά (μπαταρίες, οθόνες, συσκευές, αμίαντος, υπολείμματα φαρμάκων και φυτοφαρμάκων κα). Από την άλλη πολύ περισσότερα απορρίμματα καταλήγουν στο περιβάλλον και τελικά στις θάλασσες και τις ακτές από δραστηριότητες είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.

 

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε τις ακτές, και φεύγοντας αφήνουμε πίσω μας συσκευασίες φαγητού και ποτού, αποτσίγαρα, μπάλες, σαγιονάρες και κουβαδάκια. Όλα αυτά τα υλικά αργά ή γρήγορα καταλήγουν στη θάλασσα. Αλλά και τα απορρίμματα από μια ρεματιά ή τους δρόμους των πόλεων καταλήγουν αργά ή γρήγορα στη θάλασσα. Κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών ταξιδεύουν στη θάλασσα, κάθονται στο βυθό ή εκβράζονται στις ακτές προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στα είδη της θάλασσας. Οι επιστήμονες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν χαρτογραφήσει (και συνεχίζουν να χαρτογραφούν και να προειδοποιούν για) τις αιτίες και τις συνέπειες.

 

Όπως έχει προκύψει από τις ετήσιες εκστρατείες εθελοντικού καθαρισμού ακτών, που εδώ και δώδεκα χρόνια γίνονται στο δεύτερο 15θήμερο του Μαΐου σε 21 χώρες της Μεσογείου - στην Ελλάδα συντονιστής της εκστρατείας είναι το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS - μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών είναι διάφορα είδη πλαστικών - κυρίως πλαστικά συσκευασίας - σε ποσοστό πάνω από 60%, κι ακολουθούν το αλουμίνιο και τα υπόλοιπα μέταλλα (10%), το χαρτί (15%), το γυαλί (10%) και διάφορα άλλα υλικά (5%).

 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το 2003 από την μεγάλη έρευνα που κάνει κάθε χρόνο στους ωκεανούς η οργάνωση International Coastal Cleanup. Σύμφωνα με αυτά οι 10 κατηγορίες σκουπιδιών που καταγράφονται πιο συχνά («top ten») είναι:

 

Κατηγορία σκουπιδιών

Αριθμός κομματιών που καταγράφηκε

Ποσοστό (%) στο σύνολο

1. γόπες τσιγάρων

1.922.830

29,5%

2. συσκευασίες τροφίμων, υλικά περιτυλίγματος

632.161

9,7%

3. καπάκια

539.832

8,3%

4. πλαστικά δοχεία αναψυκτικών 2 λίτρων
και πάνω

438.763

6,7%

5. πλαστικές τσάντες

354.294

5,4%

6. γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών

328.239

5,0%

7. πλαστικά ποτηράκια, πιάτα, και μαχαιροπήρουνα

317.447

4,9%

8. Μεταλλικά δοχεία

314.738

4,8%

9. Καλαμάκια

273.105

4,2%

10. Συσκευασίες καπνού /τσιγάρων

132.402

2,0%

Σύνολο

5.253.402

80,5%

Πηγή: International Coastal Cleanup, 2003

 

Σε μια έρευνα που έγινε από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο του 2000 σε 26 παραλίες στη Ιαπωνική θάλασσα εξετάστηκε η κατανομή και η ποσότητα των απορριμμάτων στη θάλασσα. Διαπιστώθηκε μια συγκέντρωση απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας της τάξης των 2,144 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ιαπωνία και 1,344 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο στη Ρωσία. Ο αριθμός τεμαχίων των συγκεκριμένων απορριμμάτων ήταν 341 έναντι 20,7 ανά τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα. Τα πλαστικά απορρίμματα αντιπροσώπευαν το 40-80% των απορριμμάτων στη θάλασσα. 

Τα πλαστικά μπουκάλια που επιπλέουν στις θάλασσες μπορεί να μεταφέρουν κάτι περισσότερο από ένα μήνυμα, μπορεί να μεταφέρουν το σπέρμα του οικολογικού χάους εκεί που θα καταλήξουν.


Κατά τη διάρκεια παρατηρήσεων ακτών σε 30 απομακρυσμένα νησιά στον ωκεανό, από το  Spitzbergen στην Αρκτική ως το  Signy στην Ανταρκτική και από τα  Galapagos στον Ειρηνικό μέχρι την  Ascension στον Ατλαντικό, ο Ντέιβιντ Μπάρνς από το Βρετανικό Παρατηρητήριο της Ανταρκτικής, στο Κέιμπριτζ, Βρετανία, ανακάλυψε ότι η κατακόρυφη αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων έχει πλέον υποκαταστήσει το ξύλο ώς κύριο απόρριμμα στις θάλασσες και στις ακτές. Και λαθρεπιβάτες πάνω σ' αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν στις ακτές σκουλήκια, όστρακα και λογιών-λογιών κάμπιες. Σύμφωνα με το Τζεφ Μακ Νιλι, τον προϊστάμενο της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης για τη Διατήρηση της Γης, τα ξενικά είδη είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ελάττωσης της βιοποικιλότητας. Ο Μπάρνς απέδειξε ότι τα ανθρώπινα απορρίμματα παίζουν πια σημαντικότερο ρόλο στη μεταφορά των ειδών σε νέες περιοχές σε σύγκριση με τα φυσικά υλικά. “Διπλασιάζει τις δυνατότητες μεταφοράς”, ισχυρίστηκε. Τα απορρίμματα έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και ταξιδεύουν πιο αργά, σε σχέση με τα πλοία, άρα βοηθούν πολύ τους υποψήφιους εποίκους να ταξιδέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα οικοσύστημα σε ένα άλλο, συχνά μακρινό. Έτσι, όλο και περισσότερο τα διάφορα ξενικά είδη μεταφέρονται σε άλλες περιοχές ταξιδεύοντας με τα σκουπίδια, στα οποία μπορούν να προσκολληθούν ή να καταφύγουν.

 

Ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας αυτής ήταν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων βρίσκεται στις νότιες θάλασσες – η ποσότητα των σκουπιδιών φαίνεται ότι έχει εκατονταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από τα συνηθισμένου μεγέθους απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν και τα “μικρο-απορρίμματα”, δηλαδή πολύ μικρά θραύσματα από πλαστικό, κυρίως, της τάξης των είκοσι εκατομμυριοστών του μέτρου, για τα οποία υπάρχει πλέον η πρόσφατη μελέτη του Ρίτσαρντ Τόμσον, ειδικού σε θέματα θαλάσσιας οικολογίας από το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ. Με δειγματοληπτικές αμμοληψίες από 20 παράκτιες τοποθεσίες στη Βρετανία αλλά και με λήψη δειγμάτων από το βυθό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα υπολείμματα πλαστικού βρίσκονται κοντά στο βυθό και είναι κυρίως ακρυλικά και πολυεστέρας. Υποψιάζονται ότι πρόκειται για υλικά συσκευασίας που έχουν θρυμματιστεί αλλά δε μπορούν να τα ταυτίσουν με κάποιο συγκεκριμένο είδος συσκευασίας. 
 
aktes2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr