Shell, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο «είδος» των θαλασσών

 
 

Shell, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο «είδος» των θαλασσών

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από τη «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι καταστροφικές πρωτιές συνεχίζονται… με τη «μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου της τελευταίας δεκαετίας στη Βόρεια Θάλασσα», που προκλήθηκε τον Αύγουστο από αγωγό της πλατφόρμας εξόρυξης Gannet Alpha της Shell, που βρίσκεται 180 Km στα ανοιχτά της πόλης Aberdeen της Σκωτίας.

 

Το συμβάν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου του επιβαρυμένου ιστορικού της εταιρείας. Σύμφωνα με έρευνα της Sunday Herald, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί επίσημα 25 φορές τα τελευταία έξι χρόνια για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, διατηρώντας ένα από τα θλιβερότερα πρωτεία στις εταιρείες πετρελαίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν την, κατ’ εξακολούθηση, αδυναμία διατήρησης σε καλή κατάσταση των αγωγών - κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην περίπτωση της πλατφόρμας Gannet Alpha -, τη μη δημοσιοποίηση ενός επικίνδυνου περιστατικού και την αποτυχία να προστατεύσει εργαζόμενους από την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι αποκαλύψεις αυτές βασίζονται στα αρχεία που τηρεί η Εκτελεστική Αρχή για την Υγεία και την Ασφάλεια (Health and Safety Executive, HSE) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 2005, ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει διωχθεί ποινικά τέσσερις φορές: για την έκρηξη στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου κοντά στο Norwich, ένα ατύχημα στο λιμάνι Ellesmere στο Cheshire, μια σύγκρουση στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Fife της Σκωτίας και ένα θάνατο στην πλατφόρμα Clipper στη Βόρεια Θάλασσα. Καμία άλλη εταιρεία πετρελαίου δεν έχει αντιμετωπίσει τόσες διώξεις κατά τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με την HSE.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian, σε διάστημα δύο χρόνων (2009- 2010) έχουν διαρρεύσει στη Βόρεια Θάλασσα περισσότεροι από 25 τόνοι πετρελαίου και φυσικού αερίου από πλατφόρμες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στα ύδατα του ΗΒ, σε σύνολο 110 περιστατικών. Τις χειρότερες επιδόσεις έχει η πλατφόρμα Brent Charlie που ανήκει (Μαντέψτε!) στη Shell με ρεκόρ 4,9 τόνων, που διέρρευσαν κατά τη διάρκεια επτά περιστατικών. Η μεγαλύτερη διαρροή εξ αυτών έλαβε χώρα στις 26 του περασμένου Απριλίου, όταν 4 τόνοι αερίου διέφυγαν προκαλώντας τη διακοπή της παραγωγής.

Η «χάρη» της Shell όμως επεκτείνεται και εκτός Ευρωπαϊκής επικράτειας…
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις επιπτώσεις σε επίπεδο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την 50ετή παρουσία της στο Δέλτα του Νίγηρα είναι η Έκθεση με τίτλο “Counting the Cost: Corporations and human rights abuses in the Niger Delta” που δημοσιεύτηκε στις αρχές του Οκτωβρίου. Η έκθεση «ξεσκεπάζει» τον τρόπο με τον οποίο η Shell χρηματοδοτώντας στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις επιδείνωσε τις συγκρούσεις και σε μια περίπτωση οδήγησε στην καταστροφή της πόλης Rumuekpe, όπου εκτιμάται ότι τουλάχιστον 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Λίγο νωρίτερα, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (U.N.E.P.) είχε εκδώσει έκθεση κόλαφο σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πολυάριθμων διαρροών πετρελαίου στη φυλή των Ogoni, πολλές από τις οποίες προκλήθηκαν από εγκαταστάσεις της Shell. Το UNEP διαπίστωσε,  ότι η εταιρεία δεν ακολουθούσε τα διεθνή πρότυπα και είχε πιστοποιήσει πολύ ρυπασμένες περιοχές ως καθαρές. Την ίδια περίοδο περίπου, η Shell παραδέχθηκε, ότι ευθύνεται για δυο σοβαρά περιστατικά διαρροών, που έπληξαν μια κοινότητα 69.000 Νιγηριανών το 2008 μετά από μήνυση που κατατέθηκε στο Λονδίνο. Η αποζημίωση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 410 εκατ $ και, εκτός αυτού, η εταιρεία αναμένεται ότι θα αναγκαστεί να αποκαταστήσει τη ζημιά. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ακροάσεις στο Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της μήνυσης, που έχουν καταθέσει από το 2008 τέσσερις Νιγηριανοί από τα χωριά Oruma, Goi and Ikot Ada Udo του Δέλτα του Νίγηρα, μαζί με την οργάνωση Friends of the Earth
 

 

 

 

 

 

 

 
 
aktes1.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr