Η Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή πήγε… Θεσσαλονίκη

 
 

Η Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή πήγε… Θεσσαλονίκη

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παρευρέθηκε στο 2ήμερο Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιοι Πόροι στην Παράκτια Ζώνη – Εργαλεία στην υπηρεσία σύνταξης αναφοράς επικινδυνότητας, της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης» που διοργάνωσε το δίκτυο KLIMABIO και τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και πανεπιστημίων του εξωτερικού, σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στις παράκτιες περιοχές, καθώς και των αντίστοιχων οικονομικών συνεπειών.

 

Στο Συμπόσιο παρευρέθησαν επιστήμονες από ινστιτούτα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ προκειμένου να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από τις έως σήμερα έρευνές τους.
Η εναρκτήρια ημέρα του Συμποσίου ήταν αφιερωμένη στην οικονομική διάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη, καθώς και στην εκτίμηση επικινδυνότητας με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας και της οικοφυσιολογίας. Ο καθηγητής Οικονομικής του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μιχάλης Σκούρτος με άξονα την πρώτη θεματική, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως κοστίζει 6600 δισ.δολάρια ετησίως, ενώ η οικονομική κρίση του 2007 - 2008 κόστισε 16000 δισ.δολάρια. Επεσήμανε επίσης, ότι ένας από τους λόγους που οι κυβερνήσεις κρατών εξακολουθούν και χάνουν το στοίχημα της προστασίας της παράκτιας και θαλάσσιας ζώνης είναι η εγγενής πολυπλοκότητα των οικοσυστημάτων αυτών, αλλά και το γεγονός ότι για να διαχειριστούμε και να προστατέψουμε τα οικοσυστήματα θα πρέπει να υπολογίσουμε και την αξία τους. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των επιστημόνων και των κέντρων λήψης αποφάσεων, καθώς και την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών. Αναφέρθηκε τέλος στην έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής με την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2011, σχετικά με τις «Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας», όπου καταδεικνύεται όχι μόνο η ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη συνέχιση της εμπεριστατωμένης έρευνας που θα βοηθήσει και θα προσφέρει την κατάλληλη κατεύθυνση τις επόμενες δεκαετίες στο έργο της προσαρμογής. Η πρώτη αυτή θεματική του Συμποσίου έκλεισε με την ομιλία του Αν.Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, Δρ. Ευτύχιου Σαρτζετάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το δεύτερο μέρος της πρώτης ημέρας του συμποσίου ήταν αφιερωμένο στην Κλιματική Αλλαγή σε σχέση με τις Βιολογικές Επιστήμες, στη βάση της μοριακής βιολογίας και οικοφυσιολογίας, και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για την εκτίμηση της περιβαλλοντικής επικινδυνότητας στην Παράκτια Ζώνη. Την θεματική «άνοιξε» η εισήγηση του Καθηγητή του Alfred-Wegener-Institut für Polar-und Meeresforschung της Γερμανίας, Dr.Hans-Otto Pörtner. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά και στα εργαλεία της περιβαλλοντικής φυσιολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαχείριση και χάραξη πολιτικών. Τόνισε τον αναδυόμενο κίνδυνο της οξίνισης των ωκεανών, καθώς και τα ολοένα και πιο συχνές εμφανίσεις ανοξικών  συνθηκών (δηλαδή έλλειψης οξυγόνου) στη θάλασσα, που συνδέονται με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η κλιματική αλλαγή επιδρά στην γεωγραφική εξάπλωση των οργανισμών, στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους, ενώ αναφορικά με την πανίδα στους πόλους, αυτή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καθώς δεν μπορεί να βρει καταφύγιο σε πιο ψυχρά νερά. Μελετώντας τις αποκρίσεις των οργανισμών στην αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ιστορία και τη γενικότερη φυσιολογία τους μπορούμε να προβλέψουμε μελλοντικά σενάρια συμπεριφοράς υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση δεικτών θερμικής ανοχής ποικιλόθερμων οργανισμών (για παράδειγμα παραγόντων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό ειδών, που δεν διατηρούν σταθερή θερμοκρασία σώματος όπως ο άνθρωπος, σε συγκεκριμένα όρια θερμοκρασίας χωρίς να προκαλείται βλάβη), που είναι εξαρτώμενοι από τη διαθεσιμότητα οξυγόνου και από τη θερμοκρασία είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τέλος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLICOFI σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στα ψάρια των παράκτιων νερών. 
 
aktes3.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr