Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...!

 
 

Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Συνηθίζουμε να λέμε ότι «όπως πάει η πρώτη ημέρα του χρόνου, έτσι πάει και όλη η χρονιά». Δυστυχώς, το 2011 μας έδειξε από νωρίς τα «δόντια» του και ο υπόλοιπος χρόνος κύλησε στο ίδιο μοτίβο, μην αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για τον τομέα της θαλάσσιας και παράκτιας διαχείρισης.

Ώθηση στην «καινοτομία», προφανώς, θέλησε να δώσει η επίσημη Πολιτεία όταν με ρυθμούς υπερταχείας, έναντι του «καβουρνιάρη» που χρησιμοποιεί παραδοσιακά, αποφάσισε να κινηθεί για να ξεκολλήσει η πολυπόθητη, για πολλούς, εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες, η κυβέρνηση «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ ψηφίζοντας το ν. 4001/2011 (ΦΕΚ 179/Α/22-08-2011, Ενότητα Β’) για τη σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Α.Ε.», καθώς και την τροποποίηση του ισχύοντος ν. 2289/1995 περί «αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις» - προφανώς κάπως έτσι εννοεί η πολιτική ηγεσία  την «πράσινη ανάπτυξη» και την θωράκιση της βιωσιμότητας  της Ελλάδας. Λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύτηκε η Προκήρυξη της Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα και, στη συνέχεια, ακολούθησε κατά πόδας η διαβούλευση επί του σχεδίου Π.Δ. για τη σύσταση της ΕΔΕΥ ΑΕ (Καταστατικό) και επί του σχεδίου ΥΑ για την στελέχωση του ΔΣ της. Ο επόμενος σταθμός, στα μέσα του Δεκέμβρη (13-12-2011), αφορούσε στη στελέχωση- πλήρωση 5 θέσεων με απόσπαση- της εταιρίας. Και φυσικά, τι καλύτερο δώρο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς για τη νέα χρονιά, από τη Διεθνή Δημόσια Ανοικτή Πρόσκληση για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, καθώς και σε χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων. Και εις άλλα με υγεία!

Την ίδια στιγμή, σοβαρά ζητήματα που θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα- μια χώρα με ιδιαίτερα εκτεταμένη και πολυσχιδή ακτογραμμή, με υψηλό ενδημισμό και βιοποικιλότητα, με παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον που συντηρεί σημαντικούς τομείς της εθνικής οικονομίας (όπως την αλιεία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία κ.ά.) και φιλοξενούν είδη και οικοτόπους που χρήζουν προστασίας, με σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις και υπό τη σκιά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής- παραμένουν χρόνιες εκκρεμότητες και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Θετικά βήματα, όπως αυτό της εναρμόνισης της Οδηγίας 2008/56 για τη Θαλάσσια Στρατηγική τον περασμένο Ιούνιο, μένουν μετέωρα όταν δε συνοδεύονται από την χάραξη μιας ξεκάθαρης και ενιαίας περιβαλλοντικής πολιτικής. Οι αντιφατικές κατευθύνσεις διαφορετικών υπουργείων, ή ακόμα χειρότερα του ίδιου υπουργείου, συνεχίζουν να υφίστανται ακυρώνοντας στην πράξη οποιαδήποτε απόπειρα ορθής και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού μας κεφαλαίου. 
 
aktes2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr