Τα DO’s για καθαρές θάλασσες κι ακτές

 
 

Τα DO’s για καθαρές θάλασσες κι ακτές

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Κάθε χρόνο, στη διάρκεια της εκστρατείας μας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ οι εθελοντές μας συλλέγουν και καταγράφουν πολλά, διαφορετικά και συχνά αξιοπερίεργα απορρίμματα. Αν και η πλειονότητα των απορριμμάτων προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα αντικείμενο διήνυσε μακρά πορεία για να καταλήξει στη θάλασσα ή την ακτή, γεγονός που θα είχε αποσοβηθεί  αν γνωρίζαμε ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης των αντικειμένων που δε μας είναι πλέον χρήσιμα. Ιδού λοιπόν 15 απλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές και να προστατεύσουμε τους φυσικούς μας πόρους:

 

 
1.    Μεριμνούμε για τη σωστή απόρριψη των απορριμμάτων μας.
2.    Ανακυκλώνουμε (μεταξύ άλλων):
o    συσκευασίες από πλαστικό (π.χ. μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, αφρόλουτρο, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.) από χαρτί (π.χ. από γάλα, απορρυπαντικά, χυμούς, κουτιά συσκευών κ.ά.), από γυαλί (π.χ. μπουκάλια νερού, αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και χυμών, βαζάκια,  κ.ά.) και μέταλλο (π.χ. αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, κονσέρβες από τόνο, χυμό ντομάτας κ.ά.), τοποθετώντας τες στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
o    ορυκτέλαια οχημάτων, σκαφών και μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και τις συσκευασίες τους. Απευθυνόμαστε σε συνεργεία αυτοκινήτων και καταστήματα πώλησης που συνεργάζονται με αδειοδοτημένους φορείς παραλαβής ορυκτελαίων. Το ίδιο κάνουμε και για τα ελαστικά.
o    χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια και ζωικά λίπη (π.χ. τηγανέλαια). Απευθυνόμαστε σε ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν να τοποθετήσουν ειδικά δοχεία ανακύκλωσης σε πολυκατοικίες ή τα προωθούμε σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε δίκτυα διάθεσης (π.χ. σούπερ μάρκετ, χώροι εστίασης κ.ά.).
o    μπαταρίες και ηλεκτρονικές συσκευές που δε λειτουργούν πια. Ενημερωνόμαστε για τα σημεία συλλογής αυτών των υλικών, καθώς περιέχουν επιβλαβή χημικά.
o    ανακυκλώσιμα είδη λαμπτήρων, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα φωτιστικά ανεξαρτήτως του τύπου λαμπτήρα που φέρουν, οι ευθείς λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων, λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής έντασης, καθώς και οι λαμπτήρες LED παντός τύπου και ισχύος. Δεν ανακυκλώνονται οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου. Επειδή πολλοί από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν υδράργυρο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά το χειρισμό τους.
o    παλιά/ εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία μπορούμε να παραδώσουμε στις μονάδες ανακύκλωσης της Ε.Δ.Ο.Ε. (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος) που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.
3.    Μειώνουμε τα απορρίμματά μας, αποφεύγοντας περιττές συσκευασίες και επιλέγοντας επιστρεφόμενες φιάλες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες από αυτές της μιας χρήσης.
Για παράδειγμα:
o    αντικαθιστούμε τις πλαστικές σακούλες με υφασμάτινες για να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικών.
o    επιλέγουμε, όπου είναι δυνατόν, επαναγεμιζόμενες συσκευασίες (π.χ. σαπούνι χεριών, μελανοδοχεία, κ.ά).
o    αναζητούμε απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή που απαιτούν μικρότερη συσκευασία.
o    Ειδικά για προϊόντα που καταναλώνουμε συχνά μπορούμε να τα προμηθευτούμε χύμα ή σε μεγάλη συσκευασία.

  
 
aktes4.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr