Λέμε όχι στην πλαστική ομορφιά

 
 

Λέμε όχι στην πλαστική ομορφιά

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είναι πλέον ανάμεσα στις 35 οργανώσεις που υποστηρίζουν τη διεθνή εκστρατεία “Beat the Microbead”, ενάντια στη χρήση μικροσκοπικών σφαιριδίων πλαστικού στα καλλυντικά προϊόντα (π.χ. προϊόντα απολέπισης). Η εκστρατεία αποτελεί μια πρωτοβουλία των ΜΚΟ Plastic Soup Foundation και North Sea Foundation.

 

 Μικροσκοπικά σφαιρίδια πλαστικού (μικροπλαστικό) συναντώνται σήμερα σε χιλιάδες προϊόντα προσωπικής φροντίδας σε όλον τον κόσμο. Αυτά τα σφαιρίδια, που δύσκολα γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι, καταλήγουν από το μπάνιο μας και το σύστημα αποχέτευσης κατευθείαν στη θάλασσα, αφού οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων δεν είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα συγκρατούν. Είναι επικίνδυνα, καθώς έχουν την τάση να προσροφούν διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αφού γίνονται τροφή πολλών θαλάσσιων ζώων, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Επιπρόσθετα, η κατανάλωσή τους δημιουργεί στα ζώα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν από ασιτία. Τέλος, όπως όλα τα πλαστικά, έτσι και τα σφαιρίδια αυτά δε βιοδιασπώνται και είναι πρακτικά αδύνατο να απομακρυνθούν από το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να σταματήσουν οι κατασκευαστές να χρησιμοποιούν πλαστικά σφαιρίδια στα καλλυντικά και τα καταστήματα να πωλούν τέτοιου είδους προϊόντα, να ενημερωθούν κατάλληλα οι καταναλωτές και να ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις ώστε να απαγορεύσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τη χρήση σφαιριδίων μικροπλαστικού στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Ήδη η εκστρατεία έχει αποσπάσει τη δέσμευση πολλών εταιριών ότι θα αντικαταστήσουν το μικροπλαστικό με φυσικά συστατικά, μια λίστα που ολοένα και μεγαλώνει. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση, δημιουργήθηκε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στους καταναλωτές να τσεκάρουν εάν ένα προϊόν περιέχει ή όχι μικροπλαστικό απλά σκανάροντας το bar code με την κάμερα του κινητού τους. Κάθε προϊόν εμπίπτει σε μια από τρεις κατηγορίες, οι οποίες εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα:
Κόκκινο: το προϊόν περιέχει σφαιρίδια μικροπλαστικού.
Πορτοκαλί: το προϊόν περιέχει ακόμα σφαιρίδια μικροπλαστικού, αλλά η κατασκευάστρια εταιρία έχει δεσμευθεί ότι θα τα αντικαταστήσει μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα ή θα τροποποιήσει/ προσαρμόσει κατάλληλα το προϊόν.
Πράσινο: το προϊόν δεν περιέχει σφαιρίδια μικροπλαστικού.
Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στις αρχές του Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου GLOC-2 που πραγματοποιήθηκε στη Τζαμάικα. Η εφαρμογή και η πλατφόρμα της εκστρατείας είναι συμβατές με όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων και είναι διαθέσιμα σε πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ολλανδικά).

Για περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα της ρύπανσης από μικροπλαστικό, τις συμμετέχουσες οργανώσεις, το ιστορικό και τις επιτυχίες της εκστρατείας, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: http://www.beatthemicrobead.org
 

 
 
aktes1.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr