Η πλαστική σακούλα κι εμείς

 
 

Η πλαστική σακούλα κι εμείς

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


3/7/2014


Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης αποτελούν σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας μας. Κάθε χρόνο ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 200 πλαστικές σακούλες μεταφοράς και συσκευασίας [1]. Εκτιμάται ότι το 2010 στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98.6 δις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκ των οποίων το 89 % ήταν μιας χρήσης. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στην Ελλάδα καταναλώνονται 269 σακούλες ανά άτομο/έτος. Η χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής στερεών αποβλήτων και τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Και φυσικά, συνδέεται με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (συχνά με διασυνοριακό χαρακτήρα), οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας [2], που αποτελεί αφορμή για πραγματοποίηση δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας και τους κινδύνους που ελλοχεύει για τα θαλάσσια και χερσαία είδη και οικοσυστήματα.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Εύξεινη Πόλη διοργάνωσαν το Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, στη λαϊκή αγορά της Πανόρμου, καλλιτεχνικό δρώμενο με τίτλο «Η Δάφνη στη Λαϊκή» [3]. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτη και ηθοποιό, Άντζελα Δεληχάτσιου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Promoting Zero Waste» (ZeroWastePro1CAP-MED12-35). Η καλλιτέχνης αναπαριστούσε τη νύμφη Δάφνη, η οποία μεταμορφωμένη σε δέντρο διένειμε υφασμάτινες τσάντες στο κοινό.
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας (3/7) και με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014 [4], το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί μικρούς και μεγάλους σε μια εκδήλωση ενημέρωσης με στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών προτάσεων για τον περιορισμό αυτής της- παγιωμένης και εξαιρετικά επιβλαβούς για το περιβάλλον- πρακτικής. Η εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στις 18.00, στον προαύλιο χώρο του supermarket ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στη Γλυφάδα (Λαζαράκη 59), θα περιλαμβάνει διαδραστικό παιχνίδι δρόμου με τη συνδρομή της κας Δεληχάτσιου. Παράλληλα, θα γίνει προβολή του τηλεοπτικού σποτ και διανομή του ενημερωτικού υλικού που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας.
Το πρόβλημα δεν θα λυθεί από μόνο του. Είμαστε όλοι μέρος αυτού. Οι πρόσφατες και σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών,  κινδυνεύουν να καταλήξουν «κενό γράμμα».  Είναι καιρός να γίνουμε και μέρος της λύσης υιοθετώντας υπεύθυνη στάση κάθε μέρα, ανεξαρτήτως επετειακών εορτασμών:
•    Μειώνουμε το αποτύπωμά μας, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενες, πάνινες τσάντες για τα ψώνια μας αντί για σακούλες μιας χρήσης, καθώς και αποφεύγοντας τις περιττές πλαστικές συσκευασίες.
•    Διεκδικούμε τη λήψη άμεσων και φιλόδοξων μέτρων σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης (και εν γένει των προϊόντων μιας χρήσης) και, τελικά, την εξάλειψή της από το περιβάλλον.

[1] Bio Intelligence Service, 2011. Assessment of impacts of options to reduce the use of single-use plastic carrier bags. Final Report prepared for the European Commission – DG Environment.
[2] Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας (www.plasticbagfreeday.org) είναι μια πρωτοβουλία των Zero Waste Europe, GAIA και Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum.
[3] http://www.plasticbagfreeday.org/story/129#story
[4] Ιστοσελίδα εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014: www.medsoscleanup.gr
 

 
 
aktes3.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr