Υδράργυρος: Δυστυχώς όχι μόνο στα θερμόμτρα

 
 

Υδράργυρος: Δυστυχώς όχι μόνο στα θερμόμτρα

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Ως βαρέα ονομάζονται τα μέταλλα που έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από εκείνο του σιδήρου (Fe), όπως ο μόλυβδος (Pb), το χρώμιο (Cr) και το νικέλιο (Ni). Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη ζωή σε πολύ μικρές ποσότητες, (ιχνοστοιχεία), ενώ άλλα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά, μεταξύ των οποίων και ο υδράργυρος (Ηg). Η Ο υδράργυρος, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα, χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάρκεια παραμονής στο περιβάλλον και από την τάση να βιοσυσσωρεύεται στους ιστούς ζώων και φυτών. Για αυτό το λόγο, θεωρείται ως ένας πολύ επικίνδυνος ρύπος.

Κάθε χρόνο εισέρχονται στην ατμόσφαιρα περίπου 8.116 Mg υδραργύρου (Pirrone και Mason (2009). Από αυτά, τα 2.909 Mg προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές, με την καύση ορυκτών καυσίμων να κατέχει τα πρωτεία, ενώ τα υπόλοιπα 5.207 Mg οφείλονται σε εκπομπές φυσικής προέλευσης, όπως είναι η ηφαιστειακή και η υδροθερμική δραστηριότητα, οι δασικές πυρκαγιές, η εξάτμιση και η διάβρωση πετρωμάτων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου τα δύο τρίτα του υδραργύρου που εκπέμπεται μέσω των φυσικών διεργασιών έχει ουσιαστικά ανθρωπογενή προέλευση, αφού πρόκειται για υδράργυρο που έχει προηγουμένως αποτεθεί από βιομηχανικές χρήσεις. Μετά την είσοδό του στο περιβάλλον, ο υδράργυρος συμμετέχει σε μια σειρά πολύπλοκων βιογεωχημικών διεργασιών, που ρυθμίζουν την κατανομή του στοιχείου μεταξύ των διαφορετικών, ανόργανων-οργανικών, διαλυτών- αδιάλυτων, μορφών του στα διάφορα οικοσυστήματα (σχηματική απεικόνιση του κύκλου του υδραργύρου). Μέσω της τροφικής αλυσίδας, μέρος των ποσοτήτων υδραργύρου καταλήγουν στους ανώτερους θηρευτές και, άρα, και στον άνθρωπο.
Η τοξική δράση του υδραργύρου και των ενώσεών του, ιδιαίτερα του μεθυλοϋδραργύρου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη. Η έκθεση σε υψηλές δόσεις μπορεί να αποφέρει ακόμα και το θάνατο, ενώ ακόμα και σχετικά μικρές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό, το καρδιοαγγειακό, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έκθεση στο μεθυλοϋδράργυρο εγκύων, των κυοφορούμενων εμβρύων και των μικρών παιδιών εξαιτίας της ικανότητάς του να διαπερνά τον πλακούντα και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (ΒΒΒ, blood-brain barrier).
Αναγνωρίζοντας αυτούς τους κινδύνους από τον υδράργυρο και τη συνεπαγόμενη ανάγκη για προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε το 2005 την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Υδράργυρο (επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ για τον υδράργυρο και τη στρατηγική). Η στρατηγική περιλαμβάνει είκοσι δράσεις που στοχεύουν  :
o    Στη μείωση των εκπομπών του υδραργύρου.
o    Στη μείωση της κυκλοφορίας του υδραργύρου με τον περιορισμό της προσφοράς και της ζήτησης.
o    Στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμα του προβλήματος των ποσοτήτων υδραργύρου που είτε περισσεύουν από τις διάφορες χρήσεις είτε κυκλοφορούν ενσωματωμένες στα προϊόντα του εμπορίου είτε είναι αποθηκευμένες.
o    Στην προστασία από την έκθεση στον υδράργυρο.
o    Στη βελτίωση της κατανόησης του προβλήματος του υδραργύρου και της λύσης του.
o    Στην υποστήριξη και την προαγωγή δράσεων για τον υδράργυρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον υδράργυρο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του eMPOWER και καταθέστε την άποψή σας ψηφίζοντας για αυτό το φλέγον ζήτημα.

 

 

 

 

 

 

 
 
aktes2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr