Ανυπολόγιστη η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

 
 

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Και ενώ η είδηση για την προσάραξη του Shen Neng 1 ήταν ακόμα νωπή, άλλο ένα ατύχημα, η έκρηξη την Τρίτη, 20 Απριλίου, στον Κόλπο του Μεξικού της κινητής πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon, ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο με τα καταστροφικότερα ίσως, για τη φύση και τον άνθρωπο, θαλάσσια ατυχήματα. Η πλατφόρμα βρισκόταν σε απόσταση περίπου 41 μιλίων στα ανοιχτά της Louisiana, ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας Transocean και λειτουργούσε για λογαριασμό της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας BP.

 

 Από τους 126 υπαλλήλους που βρίσκονταν την ώρα του ατυχήματος στην πλατφόρμα, οι 17 τραυματίστηκαν, 3 από τους οποίους σοβαρά, ενώ η τύχη 11 εξ’ αυτών αγνοείται. Μετά από άκαρπες έρευνες τριών ημερών, η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε την αναστολή των προσπαθειών ανεύρεσης των αγνοουμένων.
Η πρώτη έκρηξη συνοδεύτηκε από μια δεύτερη την επόμενη ημέρα, που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση της πλατφόρμας. Εντός των δεξαμενών της, εκτιμάται ότι υπήρχαν 700.000 γαλόνια αργού πετρελαίου (1 γαλόνι = 4,55 λίτρα). Πόση από αυτήν την ποσότητα παρέμεινε τελικά στις δεξαμενές, πόση διέρρευσε εξαιτίας των εκρήξεων ή κάηκε κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Η διαρροή του πετρελαίου, βέβαια, δεν περιορίζεται στην ποσότητα αυτή, αλλά συνδέεται και με την απευθείας διαφυγή από τον θαλάσσιο πυθμένα εξαιτίας της διάρρηξης, κατά τη βύθιση της πλατφόρμας, του αγωγού, που τη συνέδεε με την πετρελαιοπηγή.
Για του λόγου το αληθές, με τη βοήθεια Υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος (Remotely Operated Vehicle – ROV) εντοπίστηκαν δύο τέτοια σημεία, από τα οποία κάθε ημέρα εισέρχονταν στο θαλάσσιο περιβάλλον και βρίσκονται σε βάθος 5.000 ποδιών (1.500 μ), 42.000 γαλόνια πετρελαίου, όπως ανέφεραν αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη ανακοίνωση της NOAA (Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ), υπολογίζεται ότι 210.000 γαλόνια πετρελαίου διαρρέουν ημερησίως από τρία σημεία. Παρά τη συντονισμένη δράση κρατικών, πολιτειακών, τοπικών και ιδιωτικών φορέων, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή, αλλά και το μεγάλο βάθος στο οποίο βρίσκονται οι διαρροές, καθυστερούν και δυσχεραίνουν την εξέλιξη των εργασιών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν μια σειρά από μεθόδους, όπως:
o    Η στοχευμένη έγχυση διασκορπιστικού παράγοντα στα σημεία διαρροής, καθώς και ρήψη τέτοιων ουσιών με τη βοήθεια εναέριων μέσων.
o    Η όρυξη ανακουφιστικών γεωτρήσεων για την αχρήστευση της προηγούμενης γεώτρησης, κάτι όμως που θα πρέπει να διαρκέσει για μήνες προκειμένου να σταματήσει η ροή του πετρελαίου.
o    Η μέθοδος της ελεγχόμενης καύσης.
o    Η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για τη συγκέντρωση του επιπλέοντος πετρελαίου και τον έλεγχο της μετακίνησης του, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τις παράκτιες περιοχές.
o    Η χρήση ειδικών αντλιών και μηχανικών διατάξεων (εξαφριστές) για την ανάκτηση του πετρελαίου που επιπλέει.
o    Η τοποθέτηση, υποθαλάσσια, γιγάντιου θόλου με σκοπό να κλείσει η έξοδος της πετρελαιοπηγής και να εμποδιστεί η εξάπλωση του πετρελαίου, που διαρρέει από αυτήν.
o    Η χρήση μοντέλων προσομοίωσης για την απεικόνιση της πιθανής κατεύθυνσης της πετρελαιοκηλίδας.
Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί είναι και η, τουλάχιστον 10ήμερης ισχύος, απαγόρευση από τη ΝΟΑΑ της αλιείας εντός του θαλάσσιου χώρου, που εκτείνεται μεταξύ του δέλτα του ποταμού Mississippi και του κόλπου της Pensacola (το χάρτη της περιοχής απαγόρευσης της αλιείας μπορείτε να δείτε εδώ). Αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει και η Πολιτεία της Louisiana, αποκλείοντας ευπαθή αλιευτικά πεδία σε απόσταση 3 μιλίων από τις ακτές.
Περαιτέρω πληροφόρηση, αλλά και ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το ατύχημα αυτό.

  
 
aktes4.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr