Η ιδιωτικοποίηση της δικής μας "Σαχάρας"

 
 

Η ιδιωτικοποίηση της δικής μας "Σαχάρας"

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Κοινό Δελτίο Τύπου              

                              

3 Ιουλίου 2014Καταγγελία  περιβαλλοντικών  οργανώσεων για την  αδιαφανή «ιδιωτικοποίηση» της  παραλίας «Σαχάρα» στη  Νέα  Ηράκλεια Χαλκιδικής.


Στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας 5 σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό.

Διαβάστε το κείμενο της σχετικής καταγγελίας

 

Τα σημεία αυτά αφορούν: 1) την άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, 2) τους όρους δόμησης, 3) την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής, 4) τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής  και 5) την καταστρατήγηση του ν. περί «βιοποικιλότητας» (Ν.3937/11).

1). Ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500τμ. ( βλ.  φωτογραφία 1)

Φωτογραφία 1.2). Μία σειρά από στοιχεία που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται είτε να αγνοούνται είτε να μεταχρονολογούνται είτε να παραποιούνται σε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης: α) Τα δύο τεμάχια 258 και 305 δεν είναι όμορα, β) ολόκληρο το ρέμα («Κουρτόρεμα») φαίνεται να απουσιάζει, γ) η οριοθέτηση των τεμαχίων ως παλιών αιγιαλών είναι μεταγενέστερη του καθορισμού της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), δ) η εκπόνηση και έγκριση  Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ) και οικείας πολεοδομικής μελέτης (απαραίτητα και τα δύο για τη δυνατότητα δόμησης σε μία τέτοια περιοχή) ουδέποτε εκπονήθηκαν.


3). Η άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης (αναρτημένη στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ) φέρει δύο αριθμούς ΑΔΑ, ενώ απουσιάζουν από αυτή συνοδά έγγραφα και στοιχεία  που αναφέρονται από τον ν. 4030/11 ως απαραίτητα (τοπογραφικό διάγραμμα, καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, γνωμοδότηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). Επιπρόσθετα, είναι εξόφθαλμη η παράλειψη οιασδήποτε αναφοράς στο ρέμα «Κουρτόρεμα» που διατρέχει τα 2 τεμάχια! Το ζήτημα του ρέματος που μπαζώθηκε από τον ιδιώτη είναι κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας, όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας! ( βλ.  φωτογραφία 2)

 

 

 

Φωτογραφία 2.

  
 
aktes2.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr