Με αφορμή την κατεδάφιση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου «Φαντασία»

 
 

Με αφορμή την κατεδάφιση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου «Φαντασία»

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Η χθεσινή κίνηση κατεδάφισης του κέντρου διασκέδασης «Φαντασία», με πρωτοβουλία και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη, ήταν ένα θετικό –αν και καθυστερημένο- πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού, από Πειραιά μέχρι Σούνιο, και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει τη σχετική πρωτοβουλία, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη ουσιαστικής συνέχισής της με τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την πλήρη και δίκαιη επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος με τεράστιες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που απαιτούνται, για να ανοίξει το παράκτιο μέτωπο, καθώς επίσης να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί ο χώρος και να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις ακτές.

Κύριος άξονας κάθε προσπάθειας προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση ενός σχεδίου  Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης,  προκειμένου να συνδεθεί ο αστικός ιστός με το παράκτιο μέτωπο, να περιοριστεί σημαντικά η επιπλέον δόμηση και να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι.

Παράλληλα απαιτείται:

  •   Καταγραφή και ορισμός χρήσεων γης , με στόχο να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι αρμοδιότητες των φορέων που εμπλέκονται.
  •   Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παράκτιας ζώνης, καθορισμός και θεσμοθέτηση κανόνων, θέσπιση ορίων υποχρεωτικών για όλους (κεντρική διοίκηση, δήμους, ιδιωτική πρωτοβουλία κτλ).
  •  Λήψη άμεσων μέτρων για την γεωλογική προστασία και αποκατάσταση των ακτών, προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παράκτια οικοσυστήματα.
  • Συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ιδιαιτέρως δε των κατοίκων, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αναφορικά με τη διαχείριση και χρήση της παράκτιας ζώνης.


Στο πλαίσιο της συνεπούς παρουσίας και συνεισφοράς του στην προσπάθεια προστασίας της θάλασσας και των ακτών μας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υλοποιεί φέτος για 15η χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, θέλοντας να αναδείξει μεταξύ άλλων την ανεκτίμητη αξία των φυσικών μας πόρων, τις απειλές που αντιμετωπίζουν αλλά και την σημασία της προσωπικής ευαισθητοποίησης, συμμετοχής και δέσμευσης των πολιτών στην προάσπιση περιοχών, που αποτελούν κοινή μας περιουσία. Ήδη ο αριθμός των συμμετοχών έχει ξεπεράσει τους 12.500 εθελοντές και συνεχίζουμε….

 

 

 
 
aktes1.jpg
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr