Αλιεία

 
 

 

“Ερασιτεχνικές” πολιτικές για την αλιεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ 10 ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

 

 19 Μαρτίου 2014


Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο σχέδιο νόμου “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” που έχει δώσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Τα άδυτα της αλιείας

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Καθώς τα ιχθυαποθέματα μειώνονται και η τεχνολογία προοδεύει, η αλιεία επεκτάθηκε γρήγορα (και ανεξέλεγκτα) σε μεγαλύτερα βάθη, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά τα μοναδικά οικοσυστήματα και είδη των βαθέων υδάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της αλιείας, αφού αναπτύσσονται με βραδείς ρυθμούς, ζουν πολλά χρόνια, έχουν χαμηλό δείκτη γονιμότητας και αναπαράγονται σχετικά αργά κατά τον κύκλο της ζωής τους (UNEP, 2006). Τα περισσότερα από αυτά τα είδη αλιεύονται με τράτες βυθού, μια πρακτική που χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως ιδιαιτέρως βλαπτική για τα βενθικά οικοσυστήματα των βαθέων υδάτων (όπως είναι τα κοράλλια και οι σπόγγοι), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά παρεμπιπτόντων αλιευμάτων που οδηγούν σε μεγάλα ποσοστά απορρίψεων, που κυμαίνονται μεταξύ του 50 και 80 % της ψαριάς (OCEANA, 2013).

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Πρόσω ολοταχώς και… όπισθεν

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Η ψηφοφορία αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας δραστηριοποίησης από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και δε θα σπαταληθούν στην ενίσχυση της υπεραλίευσης.

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Υπεραλίευση-Βιώσιμη αλιεία: 1-0

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, το ενδιαφέρον των περιβαλλοντικών εξελίξεων μονοπώλησαν οι συζητήσεις γύρω από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Το ΕΤΘΑ αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ). Πρόκειται για το νέο χρηματοδοτικό μέσο που θα συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της νέας ΚΑλΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2020, και συνεπώς αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους αλιείς στη μετάβαση προς μια αλιεία βιώσιμη, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Παρόλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις είναι ενδεικτικές του πώς οραματίζονται οι πολιτικοί ότι πρέπει να δαπανηθούν τα μερικά δις ευρώ που θα διαθέτει το ΕΤΘΑ και δεν μπορούν παρά να δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν τα χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν πράγματι με γνώμονα την επίτευξη των παραπάνω στόχων και όχι για τη συνέχιση της υπεραλίευσης και την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των ιχθυοαποθεμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ή αλλιώς η ευρωπαϊκή πολιτική σε σύγχυση

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Ιδιαίτερα θετική έκβαση είχε η ψηφοφορία που έλαβε χώρα στις 6 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επί του Βασικού Κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Οι ευρωβουλευτές, με συντριπτική πλειοψηφία (με 502 έναντι 137 ψήφων - και 27 αποχές) έδωσαν το πράσινο φως για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ΚαλΠ. Όχι μόνο υποστήριξαν την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου το Δεκέμβριο (και τις σημαντικές αλλαγές που αυτή εισήγαγε - για περισσότερα πατήστε εδώ), αλλά σε κάποια σημεία προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα:

 

Διαβάστε περισσότερα

 
   

Page 1 of 5

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr