MEDOCC Eqo-Quartiers

 
 

 

 Το πρόγραμμα Interreg IIIB Medocc «Eco-Quartiers» αφορά την ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ πόλεων της Δυτικής Μεσογείου (Pezenas - Γαλλία, Faenza και Cosenza - Ιταλία, Σεβίλλη / Dos Hermanas - Ισπανία, Ελευσίνα) για την πολεοδόμηση περιοχών κατοικίας που να πληρούν οικολογικά πρότυπα.

Στο πρόγραμμα, που θα διαρκέσει από 1 Ιουνίου 2006 έως 31 Μαΐου 2008, από την Ελλάδα εταίροι είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ενώ το διακρατικό σχήμα συμπληρώνουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικά κέντρα και φορείς από τις παραπάνω μεσογειακές ώρες και την Τυνησία.
Στα πλαίσια του διετούς έργου προβλέπονται δράσεις όπως: ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στις πόλεις αναφοράς, διατύπωση και εφαρμογή κοινών πολεοδομικών μεθόδων για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων σε νέους οικισμούς (νερό, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, ελεύθεροι χώροι κ.λπ.), ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της αυτοδιοίκησης, του ευρύτερου κοινού και των ειδικών του χώρου (μέσα από ειδική ιστοσελίδα, ειδικές εκδόσεις και διοργάνωση συνέδριου).
Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλλουν στη διάδοση των σχετικών εργαλείων και της τεχνογνωσίας, που θα επιτρέψουν τη γενίκευση της εφαρμογής οικολογικότερων πρακτικών για τη δόμηση οικισμών στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Δείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος Med-Ecoquartiers

 

Το Έργο "Med Eco- Quartiers"

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

"Med Eco-Quartiers": μια γόνιμη εμπειρία διαπεριφεριακής συνεργασίας για θέματα αστικού περιβάλλοντος και βιώσιμης (πολεο)δόμησης


Το Έργο «Med Eco-Quartiers», που υλοποιήθηκε από την χρονική περίοδο Ιούνιος 2006 - Μάιος 2008, είχε ως επίκεντρο την ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ πόλεων της Μεσογείου για την πολεοδόμηση περιοχών κατοικίας που να πληρούν οικολογικά πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα...

 
 
 

Τα «εργαλεία» του έργου “Med Eco-Quartiers”

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Από τους αρχικούς στόχους του προγράμματος ήταν η παραγωγή κάποιων εργαλείων καθοδήγησης και/ή αξιολόγησης οικοδομικών έργων, σε πολεοδομική ή απλά κτιριακή κλίμακα, με βάση τα οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που έθεσε το πρόγραμμα ως προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό ενός έργου, μιας γειτονιάς ή μιας πόλης ως "οίκο-γειτονιά".
Τα εργαλεία αυτά απευθύνονται αρχικά στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης  ή άλλους δημόσιους φορείς που αναλαμβάνουν την συνολική διαχείριση τέτοιων έργων (όπως ο ΟΕΚ στην Ελλάδα) αλλά φιλοδοξούν να πετύχουν και μια πιο γενική απεύθυνση προς το σύνολο των κατασκευαστών ή άλλων εμπλεκόμενων με την πολεοδομική ή κατασκευαστική πρακτική.
Έτσι είναι γραμμένα σε σχετικά απλοποιημένη γλώσσα και η εφαρμογή είναι άμεσα προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του προγράμματος υπό μορφή ερωτηματολογίου που συμπληρώνεται επί τόπου. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προκύπτουν άμεσα από τις απαντήσεις και εκτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου (υπάρχοντος ή μελλούμενου). Έκτος από την αξιολόγηση τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα βήματα και όλες οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ένα τέτοιο έργο.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Υπογραφή της Χάρτας για Οικολογικές Γειτονιές της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Απριλίου το Διεθνές Συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στην Αθήνα, στις 17-18 Απριλίου 2008, με την επίσημη ίδρυση του νέου διεθνούς Ευρω-Μεσογειακού δικτύου «Μεσογειακές Οικολογικές Γειτονιές - Med Eco-Quartiers» με συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης, ερευνητικών ινστιτούτων, επαγγελματικών ενώσεων και ΜΚΟ, καθώς και με την υπογραφή της «Χάρτας για τις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ».

 

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

Εισηγήσεις συνέδρων

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 
 
 
Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο: Βιώσιμες πόλεις και τοπική διακυβέρνηση

Δείτε τις εισηγήσεις των συνέδρων

 
 
 

Διεθνές Συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-γειτονιές στη Μεσόγειο"

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Διεθνές συνέδριο
"Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο"

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει στην Αθήνα, στις 17-18 Απριλίου 2008, το διεθνές συνέδριο

"Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο"
(Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος).


Το συνέδριο "Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο" θα συγκεντρώσει δεκάδες ερευνητές, ειδικούς, εκπροσώπους της διοίκησης, τοπικών αυτοδιοικήσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών -από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο για να παρουσιασθούν και να συζητηθούν –σε υψηλό επίπεδο– τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δομημένο περιβάλλον στα αστικά κέντρα και οι σχετικές πολιτικές που προτείνονται ή και εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη "Χάρτα των Οικογειτονιών της Μεσογείου"

Δείτε τις εισηγήσεις των συνέδρων

Διαβάστε περισσότερα...

 
   

Page 1 of 2

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr