Ξενικά είδη… οι μετανάστες της φύσης

 
 

Ξενικά είδη… οι μετανάστες της φύσης

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Οικοσυστήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, π.χ. θερμοκρασία περιβάλλοντος, συχνότητα βροχοπτώσεων, περίοδοι ξηρασίας κτλ., φιλοξενούν διαφορετικά είδη με διαφορετικές «προτιμήσεις». Στους χώρους αυτούς, οι οργανισμοί ζουν και αναπαράγονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, στις οποίες έχουν προσαρμοστεί και στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν.

 

Υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, η «μεταποίηση» των οικοσυστημάτων είναι γεγονός και μια φυσική εξέλιξη. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο ˙ η Γη έχει βιώσει αλλαγές στο κλίμα της πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ τα είδη βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης και προσαρμογής στα νέα κάθε φορά δεδομένα. Ο «ισχυρός» σε ένα περιβάλλον, δηλαδή αυτός που έχει το πλεονέκτημα έναντι των άλλων (π.χ. αντοχή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), μπορεί με τις κατάλληλες αλλαγές (π.χ. αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος), να πάρει τη θέση του «αδύναμου» ή ακόμη και να οδηγηθεί τελικά στην εξαφάνιση υπό την πίεση της φυσικής επιλογής.
Τα οικοσυστήματα προσφέρουν στον άνθρωπο πληθώρα υπηρεσιών και φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, τη ρύθμιση του κλίματος και του υδάτινου ισοζυγίου. Η ανεξέλεγκτη και μη βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα, συνεχώς υποβαθμίζει/καταστρέφει το περιβάλλον και διαταράσσει τις ισορροπίες. Οι τιμές των αερίων του θερμοκηπίου (π.χ. CO2) είναι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά, τα οικοσυστήματα εξαιτίας τις υποβάθμισής τους έχουν χάσει την ικανότητα να λειτουργούν ως ρυθμιστές και όλα αυτά οδηγούν σε διπλασιασμό των ρυθμών θέρμανσης του πλανήτη και αύξηση της θερμοκρασίας του κατά 0.8 ˚C από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης! Και οι μελλοντικές προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες…
Οι επιταχυνόμενοι ρυθμοί αλλαγής του κλίματος, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, τυφώνες κτλ.) αλλάζουν εκ νέου τη σύνθεση, τη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων, με ρυθμούς άνευ προηγουμένου, που καθιστούν τη φυσική προσαρμογή πολύ δύσκολη. Συνεπώς, είδη που πριν έβρισκαν καταφύγιο σε ένα δεδομένο περιβάλλον τώρα κινδυνεύουν, καθώς καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Πολλά δεν είναι τόσο ευπροσάρμοστα ή έχουν περιορισμένη ή και καθόλου δυνατότητα μετακίνησης, οπότε δεν ανταπεξέρχονται στον αγώνα για επιβίωση. Άλλα είναι περισσότερο «τυχερά» και βρίσκουν διεξόδους σε περισσότερο φιλόξενα περιβάλλοντα.
Τα «τυχερά» συνεπώς είδη προωθούνται και προσπαθούν να εδραιωθούν και να επιβιώσουν σε νέα περιβάλλοντα/οικοτόπους, συγκεκριμένης σύνθεσης ειδών, σχέσεων και αλληλεπιδράσεων. Τα ξένα αυτά είδη είτε μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να προκαλέσουν καμία διαταραχή στις ήδη υπάρχουσες ισορροπίες, είτε μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα (εισβάλλοντα ξενικά είδη).

  
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr