Βιοποικιλότητα - Δράσεις Εκστρατείες

 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικές συνεργασίες με τοπικές κοινωνίες, σε φυσικές προστατευόμενες περιοχές, και, μέσα από συνεχή διάλογο και διαβούλευση, έχει καταθέσει μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων, που από τη μια θα εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος, και από την άλλη θα προωθούν την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη και την μακροχρόνια ευημερία της κοινωνίας με την παράλληλη δημιουργία «πράσινων» επαγγελμάτων.

Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές σε γενικότερο επίπεδο ή κατά τόπους με τους φορείς που ασχολούνται με τη προστασία απειλούμενων ειδών και βιοτόπων και έχουμε υποστηρίξει τις προσπάθειές τους (ταξίδια το καλοκαίρι 1990 και 1991, Ζάκυνθος, Αλόννησος κ.α.).

Το κύριο βάρος της δουλειάς μας, όμως, δεν είναι τόσο η προστασία απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, όσο η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε ευρύτερο επίπεδο ή και τοπικά, ώστε να εξασφαλίζεται και η προστασία του φυσικού πλούτου π.χ. προώθηση ενός μοντέλου αλιείας που θα εξασφαλίζει τόσο την επιβίωση των δελφινιών όσο και των παράκτιων ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών.


Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια σειρά από τοπικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με αρχές αυτοδιοίκησης και φορείς, που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές NATURA, καθώς και τις οικο-αναπτυξιακές προοπτικές αυτών των περιοχών, όπως για παράδειγμα στη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Β. Εύβοια, τη Σίφνο, τη Νάξο και την Τήνο.

Σε αυτές τις περιοχές το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έχει πολυετή παρέμβαση με την πραγματοποίηση ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και εθελοντικών δράσεων, καθώς και με την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

 


  • Συγχρόνως επί 14 συνεχή έτη υλοποιούμε πανελλαδικά το πρόγραμμα εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP).
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr