ΕΤΕΡΠΣ NATURA Σίφνου

 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Δήμος Σίφνου υλοποιούν από τις αρχές του 2004 το πρόγραμμα ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA  ΣΙΦΝΟΥ με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σχέδιο υποβλήθηκε μετά από σχετική δημόσια πρόσκληση, αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και επιλέχτηκε -μαζί με άλλα συνολικά 40 προγράμματα- να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΤΕΡΠΣ, ως ένα από τα καλύτερα που αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών, προστατευόμενων περιοχών NATURA (ΦΥΣΗ).
Το πρόγραμμα είναι συνέχεια πολυάριθμων πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης που έχει προωθήσει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το Δήμο και φορείς του νησιού (προστασία της παράκτιας ζώνης, εθελοντικά προγράμματα προστασίας των αμμόλοφων στην παραλία Καμάρες, ενημερωτικές εκδηλώσεις για την οικολογική γεωργία, πληροφόρηση για την περιοχή NATURA, εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών, προγράμματα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά, παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας 'Μεσόγειος, Το Κοινό Μας Σπίτι', διεθνείς συναντήσεις νέων από διάφορες μεσογειακές χώρες κα). Το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Δήμος Σίφνου, από κοινού έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο ενός κατ' αρχή τριετούς σχεδίου με στόχο την μακροχρόνια προστασία και βιώσιμη διαχείριση της περιοχής προς όφελος τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας. Το σχέδιο αυτό θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο που καθορίζει βέβαια η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία μέσα από ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και μετά από συστηματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία (τόσο με ειδικές ομάδες - αυτοδιοίκηση, γεωργοί, τουριστικός τομέας, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, εκπαιδευτικοί, κα όσο και συνολικά με τους κατοίκους της Σίφνου), ώστε να αντανακλά και να εκφράζει την συνειδητή υποστήριξη της κοινωνίας της Σίφνου σε αυτό και να έχει την ισχυρή υποστήριξή της. Η προστασία και βιώσιμη διαχείριση της περιοχής θα προσφέρει πρόσθετα εισοδήματα στην τοπική κοινωνία, ενώ ο φυσικός (και πολιτισμικός) πλούτος θα προστατεύεται μακροχρόνια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συζητούνται και αναπτύσσονται κατάλληλες και σύγχρονες δομές διαχείρισης μιας φυσικής, προστατευόμενης περιοχής. Αναζητούνται οικονομικά και άλλα εργαλεία που θα κάνουν τη διαχείριση της περιοχής βιώσιμη σε μακροχρόνια βάση.

 
 

 

Διήμερο συζητήσεων "Περιοχή NATURA, δραστηριότητες και επαγγέλματα για την τοπική ευημερία"

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Στο πλαίσιο του υλοποιούμενου προγράμματος 'Βιώσιμη διαχείριση περιοχής NATURA Σίφνου', το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου ένα διήμερο συζητήσεων και επαφών με επαγγελματικούς φορείς της Σίφνου και άλλων νησιών με θέμα

'Περιοχή NATURA, δραστηριότητες και επαγγέλματα για την τοπική ευημερία'

που θα γίνουν στην Απολλωνία της Σίφνου, στις 24 και 25 Ιουνίου 2006.
Στο διήμερο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές ειδικοί και επαγγελματίες που σχετίζονται με την αξιοποίηση βοτάνων και αρωματικών φυτών, βιοκαλλιεργητές, μελισσοκόμοι και από τον χώρο του τουρισμού καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με την διατήρηση και αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών φυτών και ζώων (με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα τοπικές φυλές ζώων στα νησιά).
Προσκαλούνται, επίσης, ενδιαφερόμενοι από γειτονικά νησιά, ώστε να προωθηθεί η συνεργασία νησιωτικών περιοχών που διαθέτουν περιοχές NATURA αλλά και επαγγελματιών, ιδιαίτερα νέων.
Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, του Δήμου Σίφνου, φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και ιδιαίτερα με τον οικοτουρισμό, στελέχη της εταιρείας APIVITA κα.

 
 
 

Ένας σημαντικός πλούτος που πρέπει να διατηρηθεί μακροχρόνια

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Η Σίφνος είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική, τα κεραμικά, τα μονοπάτια, τους ποιητές, τα πανηγύρια, τις εκκλησίες, τις ξερολιθιές, την κουζίνα και τις γεύσεις της. Όλα αυτά μαζί, όμως, αντιπροσωπεύονται στη φυσική περιοχή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ''ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ'' (κωδικός NATURA 2000: GR4220008) που συνδέει τη Σίφνο - ένα μικρό Κυκλαδίτικο νησί - με το ευρωπαϊκό Δίκτυο φυσικών προστατευόμενων περιοχών NATURA (ΦΥΣΗ) 2000 που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σημαντική αυτή φυσική περιοχή, συνολικής έκτασης 17000-20670 στρεμμάτων περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές φυσικές προστατευόμενες περιοχές NATURA (ΦΥΣΗ) που αποτελούν ένα σημαντικό ευρωπαϊκό δίκτυο του φυσικού πλούτου της ηπείρου μας. Εξάλλου, εδώ και δεκαετίες, ολόκληρη η Σίφνος είχε χαρακτηρισθεί Τοπίο Ιδιαιτέρου Κάλλους (Υπουργική απόφαση 36531/3992/6.7.76. Εφημερίδα της Κυβέρνησης 917/Β/14.7.76).

Διαβάστε περισσότερα...

 
   
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr