 |
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Δήμος Σίφνου υλοποιούν από τις αρχές του 2004 το πρόγραμμα ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA ΣΙΦΝΟΥ με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σχέδιο υποβλήθηκε μετά από σχετική δημόσια πρόσκληση, αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και επιλέχτηκε -μαζί με άλλα συνολικά 40 προγράμματα- να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΤΕΡΠΣ, ως ένα από τα καλύτερα που αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών, προστατευόμενων περιοχών NATURA (ΦΥΣΗ).
Το πρόγραμμα είναι συνέχεια πολυάριθμων πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης που έχει προωθήσει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το Δήμο και φορείς του νησιού (προστασία της παράκτιας ζώνης, εθελοντικά προγράμματα προστασίας των αμμόλοφων στην παραλία Καμάρες, ενημερωτικές εκδηλώσεις για την οικολογική γεωργία, πληροφόρηση για την περιοχή NATURA, εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών, προγράμματα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά, παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας 'Μεσόγειος, Το Κοινό Μας Σπίτι', διεθνείς συναντήσεις νέων από διάφορες μεσογειακές χώρες κα). Το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Δήμος Σίφνου, από κοινού έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο ενός κατ' αρχή τριετούς σχεδίου με στόχο την μακροχρόνια προστασία και βιώσιμη διαχείριση της περιοχής προς όφελος τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας. Το σχέδιο αυτό θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο που καθορίζει βέβαια η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία μέσα από ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και μετά από συστηματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία (τόσο με ειδικές ομάδες - αυτοδιοίκηση, γεωργοί, τουριστικός τομέας, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, εκπαιδευτικοί, κα όσο και συνολικά με τους κατοίκους της Σίφνου), ώστε να αντανακλά και να εκφράζει την συνειδητή υποστήριξη της κοινωνίας της Σίφνου σε αυτό και να έχει την ισχυρή υποστήριξή της. Η προστασία και βιώσιμη διαχείριση της περιοχής θα προσφέρει πρόσθετα εισοδήματα στην τοπική κοινωνία, ενώ ο φυσικός (και πολιτισμικός) πλούτος θα προστατεύεται μακροχρόνια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συζητούνται και αναπτύσσονται κατάλληλες και σύγχρονες δομές διαχείρισης μιας φυσικής, προστατευόμενης περιοχής. Αναζητούνται οικονομικά και άλλα εργαλεία που θα κάνουν τη διαχείριση της περιοχής βιώσιμη σε μακροχρόνια βάση.