Οι δικοί μας... "Μαραθωνομάχοι"

 
 

Οι δικοί μας... "Μαραθωνομάχοι"

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα είναι από τις πολυτιμότερες φυσικές περιοχές του νομού Αττικής, αλλά και από τις πιο πολύπαθες... Ειδικά τα καλοκαίρια είναι εντυπωσιακή η προσέλευση των δύσμοιρων Αθηναίων που αναζητούν μία παραλία για να δροσιστούν, αλλά ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους δεν γνωρίζει καν ότι επισκέπτονται προστατευόμενη περιοχή! Δεν είναι επομένως λογικό, αλλά και δίκαιο, να συμμετάσχουμε κι εμείς ως πολίτες στην προστασία της περιοχής την οποία απολαμβάνουμε και οι ίδιοι; Αναζητούνται λοιπόν εθελοντές!

 

Εξάλλου ο Φορέας Διαχείρισης  του Εθνικού Πάρκου έχει ήδη κινητοποιηθεί από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού για την ανάδειξη της σημασίας της εθελοντικής συμμετοχής στην προστασία της περιοχής.  Οργανώνονται συχνά δράσεις ενημέρωσης όπως παρατήρηση πουλιών και γνωριμία με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, νυχτερινή παρατήρηση του ουράνιου θόλου, ακόμα και ποδηλατικές βόλτες! Παράλληλα μέσα στο καλοκαίρι συστάθηκε η πρώτη εθελοντική ομάδα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα με δεκαπέντε περίπου εθελοντές οι οποίοι συγκρότησαν την ομάδα πυροφύλαξης.

Ως Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υποστηρίζουμε ένθερμα αυτή την πρωτοβουλία και ξεκινάμε την κινητοποίηση και των δικών μας εθελοντών για την ενίσχυση της προσπάθειας! Οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι δυστυχώς πολλές, από την πυροφύλαξη και τον καθαρισμό της ακτής μέχρι την καταγραφή των ειδών του βιοτόπου και φυσικά την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τη σημασία της προστασίας του Εθνικού Πάρκου... Επομένως δεν αρκούν μία ή δύο αποσπασματικές δράσεις αλλά χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής που θα απαιτεί τη διαρκή παρουσία μας. Ευτυχώς όμως, η φυσική ομορφιά και η ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου (που περιλαμβάνει θάλασσα, δάσος και υγρότοπο) εγγυάται ότι η παρουσία μας ως εθελοντές θα είναι, εκτός από δημιουργική, και ευχάριστη!

Φυσικά το πρώτο βήμα για έναν εθελοντή ο οποίος επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή είναι να τη γνωρίσει από κοντά για να εκτιμήσει τη σημασία της αλλά και τα προβλήματα της. Για αυτό το λόγο οργανώνονται συχνά ξεναγήσεις γνωριμίας και περίπατοι στο Εθνικό Πάρκο για όσους επισκέπτες ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα. Ειδικά για τους επίδοξους εθελοντές, οι ξεναγήσεις θα εμβαθύνουν ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και στους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συμμετοχή των πολιτών.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα ξεκινήσει σύντομα σειρά εθελοντικών δράσεων στην περιοχή οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Αν ωστόσο ενδιαφέρεστε από τώρα να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα ενημερωθείτε εγκαίρως, αλλά και ότι θα σας δοθεί η δυνατότητα να μας βοηθήσετε και στο στάδιο του σχεδιασμού αν το επιθυμείτε!

 

 

 

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr