Νέα, Ειδήσεις & Σχόλια από την Κοπεγχάγη

 
 
 

Αξιότιμοι ηγέτες, αποτύχατε.

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Εμείς όμως επιμένουμε.

Η κοινωνία των πολιτών συνεχίζει να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη μας.

 

Μετά από δύο εβδομάδες συσκέψεων και διαπραγματεύσεων, αυτό που επιτεύχθηκε στην Κοπεγχάγη ήταν περισσότερο μια πολιτική διακήρυξη παρά μια συμφωνία. Το αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης αντικατοπτρίζει πλήρως την σύγχυση που επικράτησε μεταξύ των συνέδρων, την απροθυμία για ανάληψη πρωτοβουλιών και την έλλειψη ηγετικής ικανότητας των πολιτικών προσώπων που καλούνταν να πρωτοστατήσουν και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις κυρίως μεταξύ των μεγάλων ρυπαντών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και φάνηκε καθαρά η ισχύς που ακόμα διατηρεί το παλαιό οικονομικό και βιομηχανικό λόμπι στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και διαπραγμάτευσης.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 
 
 

Το όνειρο του Lorenzo Consoli*

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 
Είχα ένα όνειρο:  Ο Ομπάμα να προσφέρει χρήματα, αντί της μείωσης των εκπομπών ...

Είχα ένα όνειρο. Ονειρεύτηκα ότι η διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη ήταν μια επιτυχία. Ένα θαύμα. Ο Πρόεδρος Obama ήρθε στην πρωτεύουσα της Δανίας και είπε: "Δεν μπορώ να προσφέρω περισσότερες εγχώριες μειώσεις εκπομπών από ό, τι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου μας, τώρα, ενώπιον της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον. Πάντως, εγώ δεν ήρθα εδώ για να σας πω αυτό.  Ήρθα εδώ για να σας προσφέρω κάτι περισσότερο, κάτι άλλο: Όχι μείωση των εκπομπών στην πατρίδα μου, αλλά τα χρήματα για να πληρώσουμε για τη μείωση των εκπομπών κάπου αλλού: στη Βραζιλία, στην Ινδονησία και οπουδήποτε αλλού, όπου τα αρχαία τα δάση καίγονται και καταστρέφονται για πάντα με πολύ ανησυχητική ταχύτητα. Μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό, και εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, όχι για να καταστρέψουν τα δάση τους, αλλά για να τα διατηρήσουν  ως παγκόσμιο κοινό αγαθό για όλο κόσμο. Μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθεί κατά το ήμισυ η αποψίλωση των δασών μέχρι το 2020, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή στην μείωση κατά το ήμισυ του 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την αποψίλωση των δασών.

Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τη μείωση 17% των εκπομπών που έχουμε προτείνει στο νομοσχέδιο μας για το κλίμα. Αν οι ΗΠΑ υποστηρίξουν μόνο το ήμισυ του εν λόγω προγράμματος, αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε μια προσπάθεια για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής συγκρίσιμη με εκείνη που προσφέρεται από την ΕΕ ".

Στο όνειρό μου, όταν Ομπάμα τελείωσε την ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Friedrik Ράινφελντ έλαβε το λόγο, ως πρόεδρος του γραφείου της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μειώσουν μέχρι 30% τις εκπομπές τους για το 2020. Τότε ο Κινέζος πρωθυπουργός παρενέβη και είπε ότι η Κίνα αποδέχεται τους διεθνείς μηχανισμούς για την παρακολούθηση και την εξακρίβωση των μειώσεων των εκπομπών. Τότε ξύπνησα, με ένα περίεργο μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Τι γίνεται αν όλα αυτά γινόντουσαν πραγματικότητα αύριο;

*Αναπαραγωγή από Σημειώσεις του Climate Pool - Lorenzo Consoli from Copenhagen, Apcom
 
 
 

Η Ώρα των ηγετών !

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Πλήθος ηγετών από όλο τον κόσμο καταφθάνουν τις 2 τελευταίες μέρες της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Ο Gordon Brown, ο Hugo Chavez, ο Nicolas Sarkozy, η Angela Merkel, ο Mahmoud Ahmadinejad, η Hillary Clinton και πολλοί άλλοι βρίσκονται ήδη στο Bella center, και η ευθύνη αλλά και οι ελπίδες για μια συμφωνία μετατίθενται στις πλάτες τους. Είναι καιρός πια οι πολιτικοί εκπρόσωποι να αποδειχθούν πραγματικοί ηγέτες και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις.


Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του UNFCCC, Yvo de Boer, διαβεβαίωσε ότι οι βάσεις για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις  και η παραγωγή των τελικών κειμένων που θα προωθηθεί στους ηγέτες θα προέρχεται μόνο από τις δυο ομάδες εργασίας AWG-LCA και AWG-KP. Η Δανία κατηγορήθηκε κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες  ότι είχε προσπαθήσει να προωθήσει το δικό της κείμενο, το ίδιο που είχε διαρρεύσει τις πρώτες μέρες της διάσκεψης και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

 

 

Μικρή πρόοδος στην χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα...

 
   
 

Το Κιότο σε κίνδυνο;

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Καθώς αναμένουμε τα τελικά κείμενα που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, ενώ περιμένουμε κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, για την διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής συμφωνίας, δυστυχώς οι εξελίξεις βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όχι μόνο δεν κινούμαστε προς την διαμόρφωση μιας ισχυρής και ενιαίας συμφωνίας αλλά απειλούνται και τα μέχρι τώρα κεκτημένα.


Η Ομάδα του G77 με εκπρόσωπο τον NafieAli Nafie, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Σουδάν, κατηγορεί τις βιομηχανικές χώρες ότι υπονομεύουν τις διασκέψεις της ομάδας AWG-KP, που αφορούν τις χώρες που μετέχουν στο πρωτόκολλο του Κιότο και ουσιαστικά προσπαθούν να διαλύσουν το πρωτόκολλο.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες φαίνεται να επιθυμούν μια «απλή συμφωνία, που θα προτρέπει ή θα υποδεικνύει  στις χώρες να αναλάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής», ένα ευχολόγιο δηλαδή που απέχει πολύ από την δεσμευτική και παγκόσμια συμφωνία που είναι πραγματικά απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.  «Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση του συμφώνου του Κιότο παραμένουν στάσιμες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας Jairam Ramesh και συμπληρώνει «Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

 

 

Ποιος προσφέρει τελικά μεγαλύτερες μειώσεις ;

 

Διαβάστε περισσότερα...

 
 
 

Εν αναμονή των τελικών εξελίξεων

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Καθώς η δεύτερη εβδομάδα της διάσκεψης βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις αυξάνεται. Όλο και περισσότεροι αρχηγοί κρατών αναμένονται στην Κοπεγχάγη, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, και στο κεντρικό κτίριο όπου γίνονται οι διασκέψεις η προσέλευση του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη μεγάλων σειρών αναμονής προκειμένου να εισέλθει κανείς στο κτίριο των συσκέψεων, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εν τω μεταξύ οι συνεδριάσεις των δύο ομάδων, του AWG-KP και του AWG-LCA, συνεχίζονται εντατικά μετά από τις συνεχείς διακοπές των συζητήσεων τις προηγούμενες μέρες, έτσι ώστε να προκύψει σύντομα ένα αποτέλεσμα που θα αντιπροσωπεύει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και θα μπορεί να παρουσιαστεί ως προϊόν των διαπραγματεύσεων. Η ένταση είναι μεγάλη, καθώς δεν απομένουν παρά 3 μέρες για την λήξη της διάσκεψης και οι αντιπρόσωποι, προσπαθούν όσο μπορούν να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που αρχίζει να παράγεται από τις διεργασίες.


Πίσω από όλα αυτά, η αντιπαράθεση μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών συνεχίζει να αποτελεί το βασικό αγκάθι στο δρόμο για μια ενιαία συμφωνία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πιέζουν όσο μπορούν για την συνέχιση και επέκταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, προσπαθώντας παράλληλα να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά δεν θα απειλεί την αναπτυξιακή τους προοπτική, και την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο,  ενώ πολλές ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν ήπιες μειώσεις εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου για αυτές, προσπαθώντας να μεταφέρουν το βάρος και τις υποχρεώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Η άφιξη των ηγετών του πλανήτη τις επόμενες μέρες αναμένεται να δώσει μορφή και ιδιαίτερο κύρος στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις. Οι δηλώσεις και οι θέσεις που αναμένεται να πάρουν θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα της συνόδου της Κοπεγχάγης.

 
   

Page 1 of 3

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr