Στηρίζουμε τον αγώνα του Δήμου Ελληνικού για ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές ακτές

 
 

Στηρίζουμε τον αγώνα του Δήμου Ελληνικού για ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές ακτές

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υποστηρίζει τον αγώνα του Δήμου Ελληνικού και του Δημάρχου κ Κορτζίδη για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές αλλά και για καθαρές ακτές. Η παράκτια ζώνη του Σαρωνικού αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις που οδηγούν συχνά σε μη αντιστρέψιμες αλλαγές. Παρόλο ότι είναι η μόνη ανάσα για εκατομμύρια πολίτες της Αττικής, η ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά τμήματα της ακτής από το Σούνιο μέχρι την Ελευσίνα δεν είναι εφικτή, ενώ πολλά οικονομικά συμφέροντα (π.χ. κέντρα διασκέδασης, πάρκινγκ, μαρίνες, ομπρέλες-ξαπλώστρες κα) εκμεταλλεύονται ασύστολα και πλουτίζουν, «πουλώντας» ένα κοινόχρηστο αγαθό.

 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υποστηρίζει τον αγώνα του Δήμου Ελληνικού και του Δημάρχου κ Κορτζίδη για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές αλλά και για καθαρές ακτές. Η παράκτια ζώνη του Σαρωνικού αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις που οδηγούν συχνά σε μη αντιστρέψιμες αλλαγές. Παρόλο ότι είναι η μόνη ανάσα για εκατομμύρια πολίτες της Αττικής, η ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά τμήματα της ακτής από το Σούνιο μέχρι την Ελευσίνα δεν είναι εφικτή, ενώ πολλά οικονομικά συμφέροντα (π.χ. κέντρα διασκέδασης, πάρκινγκ, μαρίνες, ομπρέλες-ξαπλώστρες κα) εκμεταλλεύονται ασύστολα και πλουτίζουν, «πουλώντας» ένα κοινόχρηστο αγαθό. Τα φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακών εξυπηρετήσεων είναι αποτέλεσμα, σε σημαντικό βαθμό, της κυριαρχίας μιας αντίληψης που - με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και φορέων της αυτοδιοίκησης  - αντιμετωπίζει την παράκτια ζώνη κατά βάση ως περιοχή κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος, και μάλιστα από μια παλιά και ξεπερασμένη αντίληψη.

 
Είναι πλέον αναγκαίο να περάσουμε σε μια σύγχρονη αντίληψη για την παράκτια ζώνη που αναγνωρίζει την οικολογική αξία της, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα που πρέπει να έχει ως σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αγαθό και τα γενικότερα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της.  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, βέβαια, να αναθεωρηθεί η εισπρακτική λογική που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα τις πρακτικές της κεντρικής διοίκησης αλλά και πολλών αυτοδιοικήσεων και να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε διαχείριση εξασφαλίζει την προστασία των τοπικών φυσικών πόρων και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ακτές για το σύνολο της κοινωνίας: επαφή με τη φύση, χαλάρωση, αναψυχή με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον αλλά και δεν κοστίζει πανάκριβα, ηρεμία και αποφόρτιση από τις καθημερινές πιέσεις, άσκηση με ήπια μέσα, βόλτα.

 

Στη βάση αυτή στηρίζουμε τον αγώνα του Δήμου Ελληνικού και του Δημάρχου κ. Κορτζίδη για το γκρέμισμα των συρματοπλεγμάτων και των τοίχων που έχουν αποκλείσει τους κατοίκους από το κοινωνικό αγαθό τους, την ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές παραλίες. Πιστεύουμε ότι και άλλοι Δήμοι και κοινωνικοί φορείς πρέπει να ακολουθήσουν μια παρόμοια πολιτική που θα εξαναγκάσει στην πράξη να ανοίξει ο διάλογος για τα προβλήματα της παράκτιας ζώνης αλλά και για τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού φορέα βιώσιμης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης στον Σαρωνικό (αλλά και σε άλλες περιοχές).

 

Καλούμε, με την ευκαιρία, την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο «περί Αιγιαλού και Παραλίας» που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας και το οποίο ουσιαστικά αν υιοθετηθεί θα θέσει τη νομική κάλυψη όλων των νομότυπων ή και παράνομων (αρκεί να νομιμοποιηθούν) ενεργειών που βλέπουν την παραλία ως «φιλέτο». Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση της παράκτιας ζώνης θα πρέπει:

  1. να επιδιώκει την διαμόρφωσή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ακτές μέσα από έναν οργανωμένο κοινωνικό διάλογο (π.χ. με τη δημιουργία ενός φόρουμ ακτών ή ενός αντιπροσωπευτικού «κοινοβουλίου» ακτών)
  2. να αντιμετωπίζει τις ακτές ως κοινωφελές δημόσιο αγαθό αλλά και ως ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο χρειάζεται προστασία και βιώσιμη διαχείριση
  3. να έχει ως στόχο την εκπλήρωση της υποχρέωσης που έχουμε ως χώρα να εφαρμόσουμε τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης
  4. να είναι κοινή πρωτοβουλία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και όχι αποσπασματική ενέργεια
  5. να επιδιώκει την αντιμετώπιση με αποτελεσματικό τρόπο των -όχι πολύ - μελλοντικών προκλήσεων όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση και η ερημοποίηση ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών.

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr