Πρωτόκολλο του Κιότο: ένα πρώτο, αλλά εντελώς ανεπαρκές βήμα

 
 

Πρωτόκολλο του Κιότο: ένα πρώτο, αλλά εντελώς ανεπαρκές βήμα

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 
 Το Φεβρουάριο του 2005 το Πρωτόκολλο του Κιότο μπήκε επιτέλους σε ισχύ, μετά από 8 χρόνια διαπραγματεύσεων και αμφισβητήσεων από τις εμπλεκόμενες χώρες. Η απόφαση των Η.Π.Α να μη συμμετάσχουν έκανε να μοιάζει σαν όνειρο απατηλό η εφαρμογή των αποφάσεων του Πρωτοκόλλου. Παρόλα αυτά η επικύρωση από τη Ρωσική Δούμα του ξαναέδωσε ζωή και έτσι τον Δεκέμβριο του 2005 πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά η πρώτη Συνάντηση των Μερών στο Πρωτόκολλο του Κιότο (δηλαδή των 157 χωρών που επικύρωσαν το Πρωτόκολλο).
 
 
Στο Μόντρεαλ οριστικοποιήθηκαν οι κανόνες του Κιότο, ενισχύθηκαν οι μηχανισμοί ευελιξίας και το σημαντικότερο συμφωνήθηκε η έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για δεσμεύσεις που θα ισχύσουν μετά το 2012. Σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούνται βέβαια σημαντικότερες δεσμεύσεις και κυρίως εφαρμογή τους.
Σε σχέση με τη χώρα μας, νέες δεσμεύσεις, κυρώσεις για τις χώρες που δε θα καταφέρουν να φτάσουν τον στόχο τους μέχρι το 2012 και αυξανόμενες ενδείξεις επιτάχυνσης του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών δεν φαίνεται να πτοούν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά αλλά με σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρωτόκολλο αλλά και τους πολίτες (του κόσμου).
Με το προσχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κυβέρνηση, αγνοεί την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/77/ΕΚ με την οποία η Ελλάδα πρέπει μέχρι το 2010 να καλύπτει κατά 20,1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ καθώς και τον στόχο που της έχει ανατεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 25% μέχρι το 2012 με έτος βάση το 1990.
Με λίγα λόγια, το Σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ που παρουσίασε η κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Σχέδιο Νόμου για τις Μη-ΑΠΕ, καθώς ούτε η πράσινη κιλοβατώρα (ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές) πριμοδοτείται (άρα και προωθείται αποτελεσματικά) αλλά ούτε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απλοποιούνται.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους στα σοβαρά την απειλή της κλιματικής αλλαγής γιατί πέρα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνία, έχει ήδη μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, τόσο σε επίπεδο καταστροφών από τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων ρύπανσης (μόνο η ΔΕΗ καταβάλει το 2005 ποσό μεταξύ 90-120.000.000 Ευρώ, ενώ συνολικά η χώρα θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να πληρώνει για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης 200-470.000.000 το χρόνο).
Ζητάμε από την κυβέρνηση να επαναφέρει το προσχέδιο νόμου που είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2005 και προέβλεπε πολιτικές που θα έδιναν ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα μας.
 
 
 
 
 
Να περάσουμε από το πετρέλαιο στα βιοκαύσιμα.

Η Οδηγία 2003/30/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι μέχρι το 2005 το 2% των καυσίμων κίνησης πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα (από καλλιέργειες, υπολείμματα καλλιεργειών ή/και χρησιμοποιημένα λάδια μαγειρικής). Είναι αναγκαία η άμεση προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων και στην Ελλάδα (που βρίσκεται ακόμη στο μηδέν, αν και έχει αξιόλογες δυνατότητες):
- Όλα τα μέσα μεταφοράς και τα άλλα δημόσια οχήματα να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά βιοκαύσιμα μέχρι το 2007.
- Να δοθούν τα προβλεπόμενα κίνητρα στους αγρότες που παραδίδουν τα αγροτικά υπολείμματα για παραγωγή υγρών ή στερεών βιοκαυσίμων, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες.

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr