Η Σύνθεση των Εκθέσεων του IPCC

 
 

Η Σύνθεση των Εκθέσεων του IPCC

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Το σημαντικότερο κείμενο που έχουμε στη διάθεσή μας γύρω από την αλλαγή του κλίματος, δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Νοεμβρίου του 2007 στη Βαλένθια. Πρόκειται για μια συνοπτική - και σχετικά ευκολοδιάβαστη - περίληψη της Σύνθεσης των τριών Εκθέσεων του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

 

Οι εκθέσεις αυτές στηρίχθηκαν στις μελέτες 2500 κορυφαίων επιστημόνων και έχουν την έγκριση πρακτικά όλων των κυβερνήσεων του πλανήτη ενώ στις 3000 σελίδες τους πραγματεύονται αντίστοιχα την επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής, τις πιθανές επιπτώσεις της και τις δυνατότητες για τον περιορισμό της. Η έκθεση του IPCC κατοχυρώνει με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα πως η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει και οφείλεται στις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προβλέπει πρωτοφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία και δείχνει το δρόμο για την αποτροπή των πιο καταστροφικών από αυτές με την άμεση και δραστική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Επισημαίνει πως 11 από τα τελευταία 12 χρόνια ήταν στα 12 πιο θερμά έτη που έχουν μετρηθεί ποτέ και πως η μέση στάθμη της θάλασσας από το 1993 και μετά ανεβαίνει κατά 3,1 χιλιοστά ετησίως, με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τελευταίας 50ετίας (1,3 χιλιοστά ετησίως). Παράλληλα, οι ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 70% από το 1970.

Για να εκτιμήσουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις, οι επιστήμονες του IPCC μελέτησαν τα διαθέσιμα σενάρια τα οποία προβλέπουν αύξηση των ανθρώπινων εκπομπών κατά 25-90% από το 2000 μέχρι το 2030. Σύμφωνα με αυτά (και σε σχέση με το μέσο όρο των ετών 1980-1990) η θερμοκρασία μέσα στον αιώνα εκτιμάται πως θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς κελσίου ενώ η στάθμη της θάλασσας, αγνοώντας τις αναδράσεις από τον κύκλο του άνθρακα και τις αλλαγές στη ροή των παγετώνων, θα ανέβει κατά τουλάχιστον 18-59 εκατοστά. Λόγω όμως των προαναφερθέντων αβεβαιοτήτων, οι επιστήμονες αρνήθηκαν να θέσουν άνω όριο στην πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι αναμενόμενες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • * αύξηση στη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, μείωση των βροχοπτώσεων και της παροχής των ποταμών κοντά στον ισημερινό και αντίστροφα μακρύτερα από αυτόν
  • * Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε νερό
  • * Το 30% των ειδών του πλανήτη θα απειληθεί με εξαφάνιση
  • * Θα μειωθεί η αγροτική παραγωγή, μάλιστα μέχρι 50% σε περιοχές της Αφρικής
  • * Αυξημένες καταστροφές από πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές όπου το 30% των βιότοπων θα χαθεί
  • * Επιπλέον θάνατοι από καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες αλλά και αυξημένη εμφάνιση υποσιτισμού, διάρροιας, μεταδοτικών ασθενειών και επέκτασης των ορίων εμφάνισης τροπικών ασθενειών


 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr