Θάλασσες χωρίς βιντζότρατες αλλά και χωρίς τόνους

 
 

Θάλασσες χωρίς βιντζότρατες αλλά και χωρίς τόνους

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Την απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παρεκκλίσεις στη χρήση της βιντζότρατας αποφάσισε η Κομισιόν, σύμφωνα με τη σχετική επιστολή του Γενικού Διευθυντή Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων, κου Φωτιάδη, προς το Γενικό Διευθυντή Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 23 Ιουνίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κρίνονται ως ελλιπή ή ανύπαρκτα.

 Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αποδείξει ότι η αλιεία με το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο δεν επηρεάζει περισσότερο από το 33% των εκτάσεων που καλύπτονται από λιβάδια Ποσειδωνίας, στις περιοχές του Σχεδίου Διαχείρισης.
Συνεπώς, η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί με όσα ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006, χωρίς να έχει το δικαίωμα παρεκκλίσεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού, με την πάροδο της 31ης Μαΐου 2010 έληξε η τριετής προσαρμοστική περίοδος για τα κράτη-μέλη. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης, ούτε έχει δοθεί η δυνατότητα παρεκκλίσεων, από την 1η Ιουνίου απαγορεύεται η αλιεία με βιντζότρατα εντός 3 ν.μ. από την ακτή ή μέχρι την ισοβαθή των 50 m (σε περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε μικρότερη απόσταση από την ακτή), ενώ επιβάλλεται και για τα δίχτυα ελάχιστο άνοιγμα ματιών 40 mm.
Την ορθή εφαρμογή του κανονισμού είχαν απαιτήσει και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Greenpeace και WWF Ελλάς, ορμώμενες από τις δυσμενείς επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον που συνδέονται με τη χρήση της βιντζότρατας, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για την προστασία των θαλασσών μας.
Τα νέα από το μέτωπο της αλιείας δεν σταματούν εδώ! Στις αρχές του μήνα, η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κα Μ. Δαμανάκη, αποφάσισε να δώσει πρόωρο τέλος στην αλιευτική περίοδο του ερυθρού τόνου (Thunnus thynnus) από τα γρι-γρι στη Μεσόγειο και στον Ανατολικό Ατλαντικό. Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι οι ποσότητες που είχαν αλιευθεί είχαν φτάσει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (δείτε το Δελτίο Τύπου). Η υπεραλίευση έχει οδηγήσει το είδος σε οριακά σημεία, καθώς οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί κατά πολύ από τότε που ξεκίνησε η εντατική αλιεία τους. Δυστυχώς, η πρόταση για ένταξη του ερυθρού τόνου στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης CITES (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και εδώ), που θα σήμαινε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του, απορρίφθηκε. Και σα να μην έφτανε αυτό, η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικό, που μαζί με τη Μεσόγειο αποτελούν τις περιοχές αναπαραγωγής του, ήρθε να συμπληρώσει την απαισιόδοξη αυτή εικόνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr