Σκέφτομαι και γράφω για τη Βόρεια Κάρπαθο, την Όλυμπο, το Διαφάνι & την Αυλώνα

 
 

Σκέφτομαι και γράφω για τη Βόρεια Κάρπαθο, την Όλυμπο, το Διαφάνι & την Αυλώνα

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 Η εθελόντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Χριστίνα Κονταξή, συμμετείχε το καλοκαίρι του 2007 στο εθελοντικό μας πρόγραμμα στην Κάρπαθο και οι αναμνήσεις της από το πανέμορφο Δωδεκάνησο της έχουν μείνει ανεξίτηλες. Αποφάσισε να τις μοιραστεί μαζί μας και γι’αυτό την ευχαριστούμε πολύ.

Το καλοκαίρι του 2007 ανέλαβα το καλοκαιρινό εθελοντικό πρόγραμμα στην Κάρπαθο του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Εκείνη τη χρονιά είχε ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης και έτσι αποφασίστηκε η από κοινού πραγματοποίηση εθελοντικού προγράμματος στη Βόρεια Κάρπαθο, κάτι που συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά.  Το ταξίδι μακρύ, χρειάστηκε να πλεύσουμε μέσα από τις Κυκλάδες, πλάι από την Κρήτη για να κατευθυνθούμε στα Δωδεκάνησα και τελικά στο βόρειο λιμάνι της Καρπάθου το Διαφάνι.
Η Βόρεια Κάρπαθος αποτελεί έναν τόπο που είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων για την πλούσια ιστορία, παράδοση και λαογραφία. Οι οικισμοί είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί, όλο το Βόρειο τμήμα αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, οι γυναίκες ντύνονται ακόμα και σήμερα με ρούχα παραδοσιακά και τα πανηγύρια της ξακουστά για τη χρήση παραδοσιακών μουσικών οργάνων (τσαμπούνα, λύρα, λαούτο), τις αυτοσχέδιες μαντινάδες, το τραγούδι και το χορό.
Όμως, η Βόρεια Κάρπαθος ή διοικητικά η Κοινότητα Ολύμπου αποτελεί τόπο που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως  ΠΡΑΣΙΝΟΣ για τις πρακτικές και την καθημερινή ζωή των κατοίκων σε σχέση με το περιβάλλον. Η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο ΝATURA 2000 καθώς φιλοξενεί μεγάλη βιοποικιλότητα ειδών και οικοτόπων παρόλη τη μικρή έκταση της και στη συνέχεια ιδρύθηκε Φορέας Διαχείρισης, ένας εκ των 28 στο σύνολο της χώρας.
 Ο επισκέπτης της Ολύμπου, πάντα ευπρόσδεκτος από τους φιλόξενους κατοίκους της, θα γνωρίσει μέρη και τόπους μοναδικούς. Στη Βόρεια Κάρπαθο το νερό, εξαιρετικής ποιότητας σύμφωνα με τους επιστήμονες, συλλέγεται τοπικά και διανέμεται στο δίκτυο. Η γη καλλιεργείται και μαζί με την κτηνοτροφία, κυρίως ελεύθερη αιγοτροφεία, δίνει την τροφή στους κατοίκους της. Για την παραγωγή άρτου ακόμα και σήμερα γίνεται θερισμός και αλώνισμα στον αγροτικό οικισμό της Αυλώνας και οι γυναίκες φτιάχνουν οι ίδιες τα τοπικά ζυμαρικά που λέγονται μακαρούνες. Η θάλασσα δίνει ψάρι σε αφθονία ενώ ο κόλπος του Τριστόμου προστατεύεται καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πεδίο σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.  
Η προσέγγιση στο Βόρειο τμήμα της νήσου Καρπάθου οδικώς αποτελεί περιπέτεια μιας και ο δρόμος που άνοιξε τη δεκαετία του 70 είναι σε τμήμα του ακόμα χωματόδρομος και συχνά ο επισκέπτης της Καρπάθου αποθαρρύνεται– κακώς –  από το να επισκεφτεί την Όλυμπο. Εναλλακτικά, ο επισκέπτης του Νότου μπορεί να μεταβεί στο Βορρά με το καραβάκι Χρυσοβαλάντου που τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Πηγάδια – Διαφάνι. Συνολικά, στο βόρειο τμήμα ασφαλτόδρομος υπάρχει κυρίως για να συνενώσει τους 2 οικισμούς – Διαφάνι και Αυλώνα – με την πρωτεύουσα την Όλυμπο. Πως επισκέπτεται όμως κανείς το υπόλοιπο βόρειο τμήμα της νήσου Καρπάθου; Με μονοπάτια πετρόκτιστα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας των οποίων η αρχική κατασκευή χάνεται στα βάθη των αιώνων και τα οποία συμπληρώνουν τον «οδικό» χάρτη του τόπου. Ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βρεθεί σε μαγευτικές παραλίες, σε βουνοκορφές με θέα τη Ρόδο και εάν σταθεί τυχερός ακόμα και την Κρήτη, να παρατηρήσει την πλούσια ορνιθοπανίδα του Αιγαίου, να περπατήσει πλάι και να θαυμάσει φυτά ενδημικά και σπάνια.
Στη Βόρειο Κάρπαθο υπάρχει μόνο οικο-τουρισμός/αγρο-τουρισμός και το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε επισκέπτη, εφόσον φτάσει, είναι πολύ μικρό καθώς συμβάλλει στην οικονομία ενός τόπου που ζει από τον τόπο. Σας παροτρύνω λοιπόν να επισκεφτείτε την Όλυμπο, το Διαφάνι και την Αυλώνα, να μείνετε σε δωμάτια διακοσμημένα με τα παραδοσιακά στοιχεία των ντόπιων κατοικιών, να γευτείτε τοπικά προϊόντα και να γνωρίσετε από κοντά τη μοναδική ιστορία και λαογραφία ενός τόπου που αρμονικά συν-πορεύεται με το φυσικό περιβάλλον εδώ και αιώνες.  
 
 

 

 

 

 

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr