Ακτές - Θάλασσα

 
 
 

Ποιοι "φρενάρουν τη μείωση της πλαστικής σακούλας στην ΕΕ

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14/11/2014


Η πρόταση για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων
δυναμιτίζεται από μέρος των Υπουργών των Κρατών Μελών


Παρά την ισχυρή υποστήριξη που έχει λάβει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) η πρόταση για μείωση των πλαστικών αποβλήτων [1], ορισμένα Κράτη Μέλη μπλοκάρουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας κατά 80% μέχρι το 2019 και της επιβολής χρέωσης για όσες διατίθενται στα καταστήματα. Για το διάστημα 2015-2020, το κατ’ έτος οικονομικό όφελος για τις δημόσιες αρχές, τους κατασκευαστές και τους εμπόρους λιανικής πώλησης από μια τέτοια ρύθμιση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκατομμύρια Ευρώ [2]. Παρά τα στοιχεία από την Ιρλανδία που αποδεικνύουν ότι το μέτρο της χρέωσης της πλαστικής σακούλας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό [3], το Συμβούλιο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να εναπόκειται αποκλειστικά στις εθνικές κυβερνήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Η χρήση στρατιωτικού σόναρ κατά συρροή υπεύθυνη για τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Κρήτης

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Αθήνα 10 Απριλίου 2014

  

 Δελτίο Τύπου

 

Η χρήση στρατιωτικού σόναρ κατά συρροή υπεύθυνη για τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Κρήτης

 

Από την Τρίτη 1 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Απριλίου καταγράφηκαν από τις λιμενικές αρχές και κατοίκους τουλάχιστον 8 περιστατικά εκβρασμού κητωδών του είδους «ζιφιός» (Ziphius cavirostris sp.) κατά μήκος των ακτών της νοτιοανατολικής Κρήτης (περιοχές Καλικοβρέχτη Ιεράπετρας, Καστρί Βιάνου και Καλοί Λιμένες). Συνολικά εκτιμάται ότι εκβράστηκαν 5 έως 10 ζιφιοί, ως ζεύγη ή τριάδες σε μια απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Τα χαρακτηριστικά διάρκειας και γεωγραφικής εξάπλωσης του φαινομένου το κατατάσσουν στους «ατυπικούς μαζικούς εκβρασμούς» ζιφιών, οι οποίοι συνδέονται με την χρήση στρατιωτικών σόναρ στη διάρκεια ασκήσεων στην περιοχή του εκβρασμού.

 

Από τους ζιφιούς που εκβράστηκαν τρεις πέθαναν ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν προς τα ανοικτά με την προσπάθεια των τοπικών λιμενικών αρχών αλλά και πολλών εθελοντών που βρέθηκαν στην περιοχή. Είναι αβέβαιο αν τα ζώα αυτά θα μπορέσουν να επιβιώσουν, λόγω των βλαβών που μπορεί να προκληθούν από την εκτεταμένη χρήση των στρατιωτικών σόναρ στην φυσιολογία των εσωτερικών οργάνων τους. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι πολύ μεγαλύτερος αριθμός ζιφιών πλήττονται ή και πεθαίνουν στα ανοικτά χωρίς να εκβραστούν και να γίνουν αντιληπτοί.

 

Διαβάστε περισσότερα

 
 
 

Συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στο νέο Χωροταξικό του Τουρισμού

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ14 /2/2014Προσφυγές κατά του νέου Χωροταξικού του Τουρισμού κατέθεσαν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Δήμοι νησιών του Αιγαίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι προσφυγές κατατέθηκαν την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014.

Διαβάστε περισσότερα

 
   
 

2o Συνέδριο ΜΕΜΟ

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                                                                                                                                                                               13/03/2012

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του έργου ΜΕΜΟ «Παρατηρητήριο Ηλεκτρονικών Θαλάσσιων Λεωφόρων της Μεσογείου» (“Mediterranean Electronic Marine Highways Observatory”) που διοργάνωσε η Λιμενική Αρχή της Βενετίας την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στη Βενετία. Το Συνέδριο, που έφερε τον τίτλο Safety in a liberalized market for marine services: European Cases, αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων κυρίως επί του θέματος της ρύθμισης και διαχείρισης των ναυτιλιακών υπηρεσιών, που αποτελούν τόσο ένα σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, όσο και σημαντικό μοχλό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των λιμένων. Το παρόν έδωσε και ο επικεφαλής του Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτριος Θεολογίτης.

Διαβάστε περισσότερα...

 
 
 

Tο ΥΠΕΚΑ πετάει στα σκουπίδια τις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών συμβουλίων του!

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

Για πρώτη φορά στην ιστορία όλων των υπουργείων περιβάλλοντος, υπουργοί αγνοούν τόσο προκλητικά τη γνωμοδότηση θεσμοθετημένου συλλογικού οργάνου! Πρόκειται για τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 
   

Page 1 of 7

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr