Το μήνυμα της Αθήνας προς τους ηγέτες της Κοπεγχάγης

 
 

Το μήνυμα της Αθήνας προς τους ηγέτες της Κοπεγχάγης

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

H Αθήνα, συμμετέχοντας μαζικά με περισσότερους από 350 συνέδρους και την παρουσία 50 και πλέον διαπρεπών εκπροσώπων της Πολιτείας, της Παν/κης και επιστημονικής κοινότητας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διήμερο ενημέρωσης και δράσης «ΚΛΙΜΑ &ΠΟΛΗ: Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στις 6 κ 7 Νοεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου,  έστειλε με εμφατικό τρόπο, το μήνυμα της προστασίας του κλίματος στους ηγέτες, που σε ένα μήνα θα διαμορφώσουν το μέλλον του πλανήτη στην Κοπεγχάγη.

Δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις των εισηγητών

Δείτε φωτογραφίες από το διήμερο

Δείτε το βίντεο για την εκδήλωση

 

Εκατοντάδες παιδιά έδωσαν το δικό τους πολύχρωμο παρόν, δημιουργώντας με φαντασία και όραμα, το μεγαλύτερο πανό που θα σταλεί από την Αθήνα στην Κοπεγχάγη, με το μήνυμα της πόλης μας για ένα βιώσιμο μέλλον: « Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο στις κυβερνήσεις, οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης πρέπει να εκφράζουν την κοινωνία και κυρίως τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών!»
 
Το διήμερο τίμησαν με την παρουσία τους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας καθώς και η νέα Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  κ. Τίνα Μπιρμπίλη .
Ο κ. Δήμας δήλωσε «Δεν είμαι ούτε απαισιόδοξος, ούτε αισιόδοξος, αλλά αποφασισμένος να εργαστώ για μια παγκόσμια, συνολική δεσμευτική και φιλόδοξη συμφωνία», πρόσθεσε δε ότι «η συμφωνία για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλει:

1. Να υπογραφεί από όλες τις χώρες.
2. Να αφορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
3. Να αποτρέψει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη άνω των 2 βαθμών κελσίου.
4. Να κατοχυρωθεί η συμφωνία νομικά μέσω ενός συστήματος συμμόρφωσης
».  

Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών απέναντι στην κλιματική κρίση» εγκαινίασε το θεσμοθετημένο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών  και απάντησε για πρώτη φορά δημόσια σε ερωτήσεις πολιτών, πάνω σε καίρια θέματα όπως τις ΑΠΕ, τη πυρηνική ενέργεια και τις  θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ενόψει Κοπεγχάγης.
Επιπλέον, στο διήμερο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης ο οποίος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ενεργό σχεδιασμό από την αρχή και ευρεία εισαγωγή των ΑΠΕ κατά 20%» καθώς και ο  Υφυπουργός Εξωτερικών κος Σπύρος Κουβέλης που εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης καθώς  «είμαστε λιγότερο έτοιμοι απ’όσο θα ‘πρεπε για μια νομικά δεσμευτική συμφωνίa». Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε στην παρουσίαση  του τόμου «Διεθνής κλιματική Πολιτική: ο δρόμος προς την Κοπεγχάγη» που υπό την επιμέλεια των Γρ. Τσάλτα και Κωστή Κατσιμπάρδη, ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
«Η δυναμική της Κοινωνίας των Πολιτών φαίνεται να ξεπερνάει θεσμικές αγκυλώσεις και να απαιτεί προωθημένες λύσεις. Η ελληνική θέση πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη απέναντι στην κλιματική κρίση. Απαιτούμε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με όραμα για τα παιδιά μας», δήλωσε η διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κα Άννυ Μητροπούλου  και συμπλήρωσε πως «οι πόλεις μας πρέπει και μπορούν να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό. Υπάρχουν εφαρμοσμένες λύσεις από το εξωτερικό που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση».

Σε κεντρική ομιλία του Προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Αρθρούρου  Ζερβού , επισημάνθηκε ότι «μέχρι το 2020 η εξοικονόμηση ενέργειας και η υιοθέτηση των  ΑΠΕ πρέπει να προωθηθούν με εντατικό ρυθμό. Το κόστος χρήσης των ΑΠΕ βαθμιαία μειώνεται και πλέον υπάρχουν προοπτικές να βασίσουμε σε αυτές το ενεργειακό μας μέλλον»
Στο διήμερο «ΚΛΙΜΑ &ΠΟΛΗ: Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» αναλύθηκε εκτενώς και τονίσθηκε η  ανάγκη άμεσης βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος,  η οποία θα αποφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Διαπιστώθηκε ότι η κλιματική αλλαγή στις πόλεις είναι ήδη γεγονός που διαπιστώνεται με μετρήσιμα στοιχεία. Οι πλέον ασθενείς οικονομικά ομάδες , είναι αυτές που δαπανούν περισσότερα χρήματα για ενέργεια και αντιμετωπίζουν δυσκολότερα τα φαινόμενα αλλαγής του αστικού κλίματος. Υπάρχει η τεχνολογία,  είναι καιρός να δράσουμε για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αστικό περιβάλλον στον πολίτη.  Επίσης, στο πλαίσιο του διημέρου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από 3 ευρωπαϊκές πόλεις, το Munster της Γερμανίας, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο,  παρουσίασαν τις δράσεις τους σε θέματα εξοικονόμησης και αποκεντρωμένης  παραγωγής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, σχεδιασμού δικτύου μεταφορών και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος.  Ο συνδυασμός  τέτοιων ενεργειών, μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια που καταναλώνει μια πόλη, μειώνει τους εκπεμπόμενους  ρύπους και βελτιώνει άμεσα και δραστικά το επίπεδο διαβίωσης στην πόλη.
 
Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό του διημέρου
 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr